Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una senyal de trànsit amb la limitació de velocitat de 30 quilòmetres per hora

Tarragona anuncia els canvis de mobilitat que han de convertir la ciutat en «més competitiva» i sostenible

Aquest dilluns, 14 de setembre, entrarà en vigor la limitació de 30 quilòmetres hora

Imatge d'una senyal de trànsit amb la limitació de velocitat de 30 quilòmetres per hora
El canvi de normativa limitarà la velocitat en tota la ciutat | Àngel Ullate
 

Aquest dimecres, 9 de setembre, el conseller de Mobilitat, i portaveu del govern municipal de  Tarragona, el republicà Xavi Puig, ha presentat, en una roda de premsa, les  modificacions de l'ordenança de convivència que entraran en vigor a partir del pròxim dilluns, 14 de setembre.

La mesura estrella d'aquesta modificació, que es va aprovar al plenari del mes de maig d'enguany, és la  limitació  de la velocitat, en les vies urbanes, a  30 quilòmetres hora pels vehicles. Així mateix, la iniciativa del govern tarragoní també influeix, de manera directa, en les bicicletes i els patinets elèctrics. De fet, segons ha explicat Xavi Puig en la roda de premsa, «l'objectiu d'aquest canvi radical en la mobilitat és incrementar la seguretat, reduir els accidents, i incrementar la sostenibilitat amb  menys vehicle privat als carrers i més bici i patinets». 

La ciutat de Tarragona, com passa en moltes altres ciutats del territori, ha estat dibuixada i confeccionada al voltant dels cotxes i del transport amb vehicle privat. Parlant de dades, el 85% de l'espai de circulació urbà de la ciutat està destinat als cotxes, «un error», segons ha apuntat el conseller Puig. Per revertir la dada, és important prendre  mesures  que apostin per l'ús d'altres vies de transport, i reduir el límit de velocitat màxim permès a  30 quilòmetres per hora, n'és una d'elles.

Reducció de la velocitat, descens dels accidents

Aquest canvi de normativa ha estat concebut amb la intenció de complir amb tres objectius en matèria de seguretat, sostenibilitat i salut. Sota el lema 'Corre menys per viure millor', un dels principals objectius és el de reduir el nombre d'atropellaments, tant a la vorera com a la calçada. El conseller Xavi Puig ha llençat alguna dada per exemplificar com, reduint la velocitat, es pot acabar amb la sinistralitat.


«A Pontevedra, per exemple, van implementar aquestes mesures l'any 2011, i des d'aquell any que no es produeix cap atropellament mortal», ha explicat Puig, qui també ha recuperat una dada de l'Organització Mundial de la Salut, que assegura que amb la reducció de la velocitat màxima a les ciutats de 50 a 30 quilòmetres per hora, la probabilitat de morir  a causa d'accident de trànsit es redueix a cinc vegades menys.


Per altra banda, Puig també ha expressat la voluntat d'incrementar el nombre de vianants  als carrers, ja que darrerament «es trobaven una mica desplaçats per la presència de cotxes», i això provoca una mobilitat de ciutat poc  sostenible. «Volem incentivar l'ús de la bicicleta  i el patinet elèctric», fet que a banda de ser mitjans de transport sostenibles, són saludables i, tal com ha detallat el conseller de Mobilitat, «lliures de Covid-19».


La  bicicleta i el patinet elèctric són vehicles no contaminats i, a més, beneficiosos per a la salut, ja que requereixen esforç físic  per desplaçar-se. «A més, en tractar-se d'un mitjà d'ús no compartit i individual, és molt més segur pel que fa al risc de propagació  del virus», ha explicat Xavi Puig.

«Una ciutat més competitiva»

Totes aquestes mesures i canvis de paradigma  pel que fa a la  mobilitat, acabaran provocant, segons ha expressat el conseller Puig, que Tarragona es converteixi en «una ciutat més  competitiva». Almenys, aquest és l'objectiu per part del  Govern Municipal, atenint-se a tres aspectes que acabaran determinant l'èxit del projecte.


Segons s'ha apuntat des de l'Ajuntament de Tarragona, la limitació de la velocitat i l'ús de vehicles sostenibles acabarà sent un impuls econòmic per la ciutat, ja que l'ús de bicicletes i patinets provocarà anar millorant les infraestructures de transport, els equipaments i espais, així com la delimitació de zones per estacionar, fet que provocarà que l'ús d'aquests vehicles encara augmenti més. En definitiva, la creació d'una economia circular que resultarà beneficiosa per a tothom, segons ha apuntat Xavi Puig.


Per altra banda, també provocarà una dinamització del comerç de Tarragona. «Per als comerciants és beneficiós que els vianants passin per davant de la botiga. Potser fins ara no ho feien perquè hi havia massa cotxes», ha declarat el conseller, que també ha apuntat que altres mesures com la instal·lació d'aparcaments de bicicleta davant les botigues, encara poden incrementar més aquesta dinamització comercial.


A tots aquests objectius se suma el d'avançar cap a una «mobilitat social». «Una bicicleta  no és com un cotxe, tothom en pot tenir una, o aconseguir-ne una és molt més assumible per a molta més gent», ha expressat el conseller. Economia, comerç i mesures socials, tots aquests objectius, a la llarga, han de convertir a Tarragona en una ciutat més competitiva, en tots els aspectes.

Llogar un patinet elèctric a Tarragona, una mica més a prop

Les empreses de lloguer de patinets podran començar a operar a partir de meitats del pròxim mes d'octubre. Una de les mesures més esperades d'aquesta reforma de l'ordenança de convivència  ha estat l'arribada del  patinet elèctric  de  lloguer. Dins la reforma, es contempla la creació de zones d'aparcament gratuïtes  per a bicicletes i patinets elèctrics, per afavorir la mobilitat interurbana.


El consistori ha detallat que, de moment, es treballa amb  tres empreses  de lloguer de patinets elèctrics que s'han interessat pel projecte i oferiran els seus serveis a la ciutat de Tarragona. «Un dels requisits és que per a cada 20 patinets que ofereixin per llogar, hauran d'instal·lar una bateria d'aparcaments  per a tothom». Tot i que les empreses tenen un límit de  500 patinets cadascuna a disposar de la població, poder llogar un patinet elèctric a Tarragona és una mica més a prop.