Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Tarragona coneixerà avui el futur dels terrenys on s'hi havia d'instal·lar Ikea

Els propietaris van decidir vendre el sòl del PP10 a l'holandesa Ten Brinke, però una contraoferta de Bogaris ha convertit en crucial l'assemblea d'aquest dimecres

Imatge aèria de la zona del PP-10, a tocar de la T-11. | Google Maps

Tarragona coneixerà avui quin serà el futur dels terrenys del PP10, espai on s'hi havia d'instal·lar Ikea. Tot apuntava que la promotora holandesa Ten Brinke s'havia de convertir en la propietària de l'espai, tal com va decidir la Junta de Propietaris en una assemblea el passat 11 de març. Però només dos dies després, l'altra empresa interessada, la sevillana Bogaris, va posar sobre la taula una  contraoferta de 16 MEUR, superior en dos milions a la de Ten Brinke. Aquest dimecres, l'assemblea es torna a reunir per prendre una decisió. Solvia —immobiliària del Banc Sabadell—, amb més d'un 30% dels terrenys en propietat, hi jugarà un paper fonamental

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Els terrenys del PP10 de Tarragona, objecte de licitació

La venda definitiva dels terrenys del Pla Parcial 10 de Tarragona, més reconeguts com els terrenys d'Ikea, no s'acaba de materialitzar. Durant els darrers quinze anys les notícies sobre la urbanització i edificació en aquest espai de la ciutat han estat moltes, però el sòl segueix tal com estava. Primer va ser Ikea. Després, tres marques més com Conforama o Tesco. El passat 11 de març, la Junta de Propietaris va decidir en assemblea escollir l'oferta que havia presentat l'holandesa Ten Brinke. Però una contraoferta de la sevillana Bogaris només dos dies després de la reunió ha tornat a bloquejar el projecte

«L'última notícia en ferm que tenim és que el PP10 se'l quedarà Ten Brinke». Eren les paraules del regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Milà. El consistori és, de fet, propietària del 20% del sòl, encara que s'ha mantingut al marge de les negociacions.

El consistori no s'ha posicionat públicament i resta a l'espera de la decisió dels propietaris. El gran objectiu de l'Ajuntament és que la venda es materialitzi perquè es pugui urbanitzar el PP10. El projecte ja s'ha licitat per un preu de 16,7 milions d'euros, després d'haver estat ratificat d'urgència pel consell plenari

Imatge del plànol del PP10 | TarragonaDigital

 

Ten Brinke i Bogaris: lluita d'ofertes a cop de milió

Aquest dimecres, la Junta de Propietaris del PP10 es reunirà en assemblea. Són els representants de més del 80% dels terrenys i tenen la responsabilitat de decidir a qui i per quant vendran el seu sòl. El dia 11 de març al Palau de Congressos ja es van reunir i van prendre una decisió: vendre el PP10 a l'holandesa Ten Brinke. La notícia va copsar portades i, tot i no detallar al 100% el projecte, Ten Brinke va anunciar que establiria a Tarragona un espai comercial amb gran protagonisme per l'habitatge, les residències i els hotels. 

Els holandesos van posar sobre la taula una oferta de 14 milions d'euros. Només dos dies després d'aquests fets, Bogaris, empresa sevillana també interessada, va enviar un burofax a la Junta per informar que pujaven l'oferta fins als 16 milions d'euros. El projecte que Bogaris vol portar a Tarragona és, segons les primeres informacions, similar al que ja ha executat en poblacions com Almeria: una gran superfície comercial amb un operador com a principal protagonista. Segons fonts properes a l'empresa, aquest operador seria dels EUA. 

Imatge del centre comercial Torrecárdenas, que Bogaris ha desenvolupat a Almeria.
Imatge del centre comercial Torrecárdenas, que Bogaris ha desenvolupat a Almeria. | Bogaris

 

Les negociacions prèvies i el paper de Solvia

L'escenari actual no s'entén sense tenir en compte els precedents a l'assemblea de l'11 de març. Abans que els propietaris decidissin vendre a Ten Brinke, Bogaris havia estat en contacte directe amb la Junta de Propietaris. De fet, fins i tot havia signat un contracte de compravenda el 28 de desembre que calia ratificar en assemblea, fet que no es va produir. La xifra de venda d'aquest primer contracte era de 12,9 milions d'euros, però es completava amb un detall del projecte final, pel qual xifraven una inversió de 48 milions d'euros. 

La resposta de Ten Brinke va ser d'una oferta de 14 milions d'euros, que Bogaris va superar en 25.000 euros just abans de la reunió de la Junta. Sorprenentment, els propietaris del PP10 van decantar-se pels holandesos tot i presentar una oferta inferior i no tenir un projecte definitiu tancat. 

Seria en aquest context, segons fonts properes a Bogaris, on entraria en joc el paper fonamental de Solvia. La immobiliària del Banc Sabadell representa els interessos d'un 30% dels propietaris de la junta. Això els atorga la potestat del dret a veto en l'assemblea, tal com es deixa  clar en els estatuts de la mateixa. Solvia ha venut el seu sòl a un fons d'inversió dels EUA anomenat Cerberus, però la representació en la Junta es manté per part de l'entitat bancària. Aquest fet hauria provocat el bloqueig de l'operació amb l'empresa sevillana per escollir el projecte de l'holandesa.

Un mes després de la reunió que havia de ser definitiva, els propietaris es tornaran a reunir aquest dimecres. S'espera que aquesta vegada sigui la definitiva, però amb els precedents sobre la taula qualsevol cosa podria passar. Mentrestant, Ten Brinke no vol fer declaracions. Tampoc Solvia. La decisió d'aquesta entitat serà crucial pel projecte definitiu del PP10 a Tarragona.