Pla obert de la Rambla Nova de Tarragona amb motiu d ela Diada de Sant Jordi 2021

Tarragona recupera el pols de Sant Jordi en una Rambla Nova «alegre i viva» malgrat les limitacions

Els llibreters preveuen facturar un 50% del que feien abans de la pandèmia però es donen per satisfets

Tarragona torna a celebrar la Diada de Sant Jordi en unes condicions força similars a les d'abans de la pandèmia. Després d'un 2020 sense festa el 23 d'abril  i d'una jornada descafeïnada al juliol, els tarragonins es tornen a reunir en la via més icònica de la ciutat per comprar llibres i roses. Tot i això, la Covid-19 ha obligat a prendre mesures extraordinàries.

D'entrada s'ha reduït l'espai expositiu a dos trams, només s'ha permès la presència de llibreries i floristeries professionals i s'ha establert un control d'aforament per evitar aglomeracions. Això ha fet que des de gairebé primera hora s'hagin format cues. Tot plegat fa que els llibreters prevegin facturar un 50% del que era habitual, però malgrat això es donen per satisfets.

Malgrat les limitacions i restriccions  l'ambient a la Rambla Nova és semblant al tradicional. Persones passejant amb llibres i roses a la mà, remenant les parades  o simplement fent un tomb. Això sí, sense massificacions  i amb un volum de ciutadans menor a l'habitual, però el contrast amb l'any passat és més que evident. «Sempre és una alegria  tornar a veure la Rambla plena de vida. És una manera de fer diferent  però estem molt satisfets. La gent es veu amb moltes ganes perquè l'any passat estàvem tancats a casa i repartíem flors a domicili», ha explicat Mireia González, de Floristeria Romeu.

«Sempre és una alegria tornar a veure la Rambla plena de vida»

Els tarragonins han assumit les mesures amb resignació, ja que la satisfacció de poder gaudir d'un Sant Jordi  el més normal possible compensa sobradament les limitacions. «És meravellós», ha comentat Neus Sendra, veïna de la ciutat mentre feia cua per accedir a l'espai delimitat. «L'any passat no vam poder sortir de casa i enguany aprofitem  que podem passejar una estona. Ja estem acostumats als aforaments», ha afegit Pilar Checa.

Pla detall de l'entrada de les parades de Sant Jordi al cor de la Rambla Nova de Tarragona
La Diada de Sant Jordi de 2021 ha trobat la complicitat del bon temps a Tarragona | Àngel Ullate

Ja de bon matí, parelles i amistats s'han intercanviat roses i llibres. «Som molt de Sant Jordi, tot i que ell és més de Sant Valentí», li retreia irònicament Arlet Pascual a la seva parella, Victor Villacorta, amb una rosa a la mà. «Sempre hi havia la Rambla plena, les  actuacions castelleres, més parades... ara és més petit, però almenys es pot celebrar», ha afegit Pascual.

La Covid-19 i les restriccions han fet que hi hagi menys gent passejant. Els llibreters  preveuen que aquest Sant Jordi facturaran al voltant d'un 50% del que era habitual abans de la pandèmia. «Aquest dijous va ser un bon dia i jo crec que la meitat de les vendes  d'un 23 d'abril normal enguany han quedat repartides entre tres i quatre dies», ha exemplificat Gertri Adserà, de la llibreria Adserà. El seu company de la llibreria La Capona, Ricard Espinosa, ha confirmat la previsió de vendes i ha remarcat el bon temps i que hi ha més calma. «No serà un Sant Jordi  com el del 2019, la gent anirà a un ritme més suau», ha dit, i ha agraït que «els clients  han avançat bastant les compres i han tingut molta paciència  per les cues fora la llibreria».

Menys vendes, i menys llibres locals

De fet, a banda de les sis parades  de llibres i les tretze de flors de la Rambla Nova, l'Ajuntament de Tarragona ha autoritzat els llibreters  a col·locar una parada a la façana del seu establiment. Pel que fa a títols, Adserà ha preferit no fer previsions  sobre quins poden ser els més venuts i ha posat en valor la varietat que ofereixen. Espinosa ha afirmat que a la parada no hi han posat tants llibres  com altres anys i ha apuntat que no hi ha gaires novetats locals.

Pla mitjà d'una noia mirant llibres en una parada de la Rambla Nova de Tarragona durant la Diada de Sant Jordi
La Rambla Nova de Tarragona torna a respirar llibres i roses amb motiu de la Diada de Sant Jordi | ACN

Pel què fa a les roses, les vendes tampoc seran com les d'anys anteriors. Mireia González s'ha mostrat satisfeta  pel fet que la principal avinguda de la ciutat s'hagi reservat als professionals. «És una bona notícia i esperem que sigui un precedent. Llibreries i floristeries sortim al carrer amb els millors productes per sorprendre  la gent i qui en surt beneficiat és el consumidor perquè s'assegura un producte de qualitat  i més personalitzat».

Les més venudes, com és habitual, són les vermelles. «És una aposta segura, la diferència és a les presentacions», ha manifestat. En aquest sentit, ha afirmat que la tendència dels darrers anys és que els clients cada vegada busquin més empaquetats naturals i respectuosos amb el medi ambient. Com a novetat, a Floristeria Romeu han dissenyat juntament amb el dissenyador Octavius unes etiquetes d'un drac.

L'edició de l'any passat, en la qual van haver de fer tota la venda en línia, sembla que ha suposat un punt d'inflexió i també enguany han venut força roses  a través de la pàgina web. «Hem pogut planificar les comandes  a domicili i ens està funcionat», ha valorat. De tota manera, i a diferència dels llibreters, les compres anticipades no han funcionat gaire, ja que «la rosa és un producte natural» i el que volen els clients és «passejar, remenar i veure què hi ha».