Joves als carrers de la Part Alta, a Tarragona

Tarragona demana «eines» per abordar la problemàtica dels menors extutelats

El consistori reclama la reforma del règim de menors no acompanyats després de l'agressió d'aquest dimarts a la Part Alta

L'Ajuntament de Tarragona ha reclamat al govern espanyol i a la Generalitat que proporcionin eines i intervinguin de forma «molt més clara» a l'hora d'abordar la situació dels joves extutelats. El govern municipal ha comparegut amb aquest missatge després de la baralla d'aquest dimarts al vespre a la Part Alta, en què un jove va resultar ferit de gravetat per una punyalada al coll.

En aquest sentit, el consistori tarragoní vol que les administracions impulsin una reforma del règim de menors no acompanyats de la Llei d'estrangeria. La regidora de Serveis Socials, Carla Aguilar, ha reclamat aquestes eines per evitar que situacions com la d'aquest dimarts «no es reprodueixi en properes generacions». Actualment, a Tarragona hi ha un centenar de joves extutelats.

El noi agredit aquest dimarts al vespre es troba ingressat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona en estat greu, la seva evolució és favorable. Segons ha confirmat el govern municipal tarragoní, els Mossos d'Esquadra ja han identificat a l'agressor i s'ha obert una investigació per esclarir els fets.

Una trentena de joves participen en la prova pilot Sostre 360º

Segons Aguilar, l'Ajuntament de Tarragona està destinant tots els recursos possibles per donar resposta a una problemàtica que ha definit com a «transversal» i que requereix solucions no només en l'àmbit de seguretat, motiu pel qual cal tenir en compte múltiples variables. En aquesta línia, ha apuntat, Tarragona participa en la prova pilot Sostre 360º, on de moment, hi ha una trentena de joves implicats.

Sobre aquesta qüestió, el regidor de Seguretat, Manel Castaño, ha dit que la xifra és «insuficient» davant del volum de persones afectades i la impossibilitat d'arribar al conjunt del col·lectiu. Per aquest motiu, insisteix en la necessitat que totes les administracions s'impliquin de manera contundent en aquest problema.

En el cas de la Generalitat, demana que les negociacions amb els diferents departaments implicats es reprenguin com més aviat millor i es destinin els recursos necessaris per fer front a aquesta situació. Ara com ara, Barcelona i Terrassa també participen amb el projecte Sostre 360º a través de l'associació Eveho.

Castaño demana que no es criminalitzi aquest col·lectiu

Més enllà d'aquestes demandes, el govern municipal tarragoní creu que «no s'ha de criminalitzar aquest col·lectiu», ja que tenen un perfil molt heterogeni. En aquest sentit, apunten que incidents com el d'aquest dimarts al vespre poden promoure una generalització injusta.

Castaño ha refermat que per fer front a la sensació d'inseguretat a la Part Alta, la Guàrdia Urbana mantindrà el patrullatge a peu, tal com preveu el pla integral de seguretat de la ciutat. La reunió de la Junta Local de Seguretat del pròxim dia 16 de juny també abordarà aquesta situació.

El PSC qualifica la situació «d'insostenible»

Després dels fets que van tenir lloc aquest dimarts al vespre, el grup municipal del PSC ha emès un comunicat qualificant la situació «d'insostenible» i exigint «solucions immediates i mesures extraordinàries per acabar amb la inseguretat a la ciutat».

Una visió compartida amb Junts per Tarragona, que ha reclamat més coordinació de totes les administracions de manera urgent. També apel·len al govern espanyol a establir «tots els mecanismes per evitar que els joves quedin exclosos del mercat laboral per no condemnar-los a dependre d'ajudes socials o de l'economia submergida».