Pau Ricomà, durant la presentació de l'Embutada

Tarragona celebrarà la 5a Festa del vi novell, l'Embutada, el 6 i 7 de novembre

Enguany el Patronat Municipal de Turisme se suma a l'Associació Santa Teca en l'organització de l'esdeveniment

Tarragona celebrarà els pròxims 6 i 7 de novembre la cinquena edició de la Festa del vi novell, l'Embutada, organitzada pel Patronat Municipal de Turisme de Tarragona i l’Associació Santa Teca. En aquest sentit, cal recordar que aquesta era una de les tradicions més esteses al segle XIX a la Part Alta de la capital tarragonina, la de beure el vi novell, acabat d’elaborar, amb un embut de llautó.

Aquesta festa la va recuperar l’Associació Santa Teca l'any 2016, descobrint antics trulls de cases de la Part Alta on s’elaborava vi. L’edició d'aquest 2021, amb la festa ja consolidada, oferirà itineraris guiats i recreacions històriques per diferents cellers ja desapareguts, acompanyats dels músics obrint camí i dels castellers vestits a l’antiga, que aixecaran un pilar.

Segons ha explicat l'Ajuntament de Tarragona en un comunicat, davant de cada celler es farà una explicació per tal de conèixer i endinsar-se en el passat vitivinícola de Tarragona i conèixer com s'elaborava vi en moltes cases particulars. La informació sobre els itineraris, que sortiran des del Portal del Roser, es pot trobar al web de Tarragona Turisme

La plaça del Rei, epicentre de l'Embutada

L'epicentre de l'Embutada serà la plaça del Rei, a la Part Alta, que era el lloc on pescadors i castellers celebraven l’arribada de la collita. En aquest espai s’ubicarà la zona de tastos, amb els establiments el Cortijo, el Llagut, el Tamboret, Ca la Carola i l'Associació la Clotxa, que oferiran productes gastronòmics del territori.

Així mateix, també hi seran presents un total de 20 cellers, que presentaran el primer vi de l’any i el serviran directament de la bóta, la damajoana o l’ampolla. També hi haurà una mostra d'oficis relacionats amb el món del vi, així com tallers i actuacions musicals i culturals.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha assenyalat que «aquesta proposta cultural s’ha recuperat gràcies a l’Associació Santa Teca i, en especial, a la història oral, a la col·laboració de la gent de Tarragona que recorda i valora les tradicions com l’Embutada».

Una jornada plena d'activitats

La celebració engegarà el dissabte 6 de novembre a les 10 hores amb un taller de cistelleria, que consistirà a vestir una ampolla de vi amb vímet. Seguidament, tindrem dos torns d'itineraris guiats i recreacions històriques per indicar els diferents cellers històrics de la Part Alta que actualment ja han desaparegut, al Portal del Roser; un dels torns serà en castellà i l'altre en català. 

Més tard, la plaça del Rei serà testimoni d'un vermut amb vi novell acabat d'elaborar; un luxe pels amants del vi; així com una actuació musical per part del grup musical LOS FEOS que vindrà precedit del servei de restauració que oferirà productes del territori.

A les 16 hores, es tornarà a gaudir del taller de cistelleria fet per Violeta Cabrera; i per acabar de gaudir del dia, la tarda s'emplenarà de dues actuacions musicals com és la poesia vitivinícola a càrrec de Meritxell Cucurella-Jorba acompanyada per la música de Laia Escartín; i del duet màgic de corda i veu de les Escarteen Sisters. A última hora, a més, l'obra de dansa-teatre Memòria de les oblidades delectarà al públic de la mà de LA IM.PERFECTA DANSA, que representarà els textos escrits per Tecla Martorell.

El diumenge, els actes començaran un quart d'hora més tard, i engegaran amb els itineraris guiats, tot i que diumenge, entre un torn i l'altre, hi haurà una mostra d'oficis relacionats amb el món del vi a la plaça del Rei.

Per acomiadar la jornada de celebració, Els Xatus oferiran una actuació musical acompanyada d'un vermut un altre cop a l'epicentre de l'embutada, la plaça del Rei. Per assistir a les actuacions,visites guiades, etc... podeu fer clic en aquest enllaç.

L'organització convida als tarragonins i tarragonines a gaudir tots junts d'aquesta Festa del vi novell i anima a omplir les taules de vi del territori.