Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos gats a les muralles de Tarragona

Tarragona, més a prop d'aconseguir un nou model de gestió de les colònies de gats ferals

La regidoria de Benestar Animal del consistori ha rebut les esmenes de les entitats

Tarragona  avança en un dels objectius de l'equip de govern municipal: un nou model de gestió de les colònies  de gats ferals  de la ciutat. Els gats ferals es multipliquen arreu dels barris tarragonins i alguns veïns, sobretot del nucli antic, de la Part Alta, recorden que «els gats estaven a la ciutat abans que nosaltres». La consellera de Benestar Animal, la regidora dels Comuns, Carla Aguilar, assegura que «per nosaltres, els gats ferals són habitants  de Tarragona i creiem que hem de tenir un  respecte cívic cap aquests animals».

Partint d'aquesta premissa, i de la de donar cos als drets dels animals, la regidoria de Benestar Animal del consistori està enllestint la nova ordenança que regularà  la gestió dels gats  de carrer. Aquest protocol per a les colònies de gats ferals neix arran de les diverses reunions mantingudes des del juny de 2019 entre el consistori i les entitats animalistes quan es va crear la conselleria de Benestar Animal.

Un primer pas en aquest canvi de model es va donar a conèixer a finals del passat mes d'octubre. El departament va treure a concurs públic la contractació del servei de veterinari clínic per al projecte de regularització de colònies  de gats ferals a Tarragona. Amb aquest contracte es podrà esterilitzar  els gats i gates que pertanyen a les colònies controlades urbanes; procedir a desparasitar  els animals i, entre altres, marcar aquells gats que ja estiguin controlats.

«Volem iniciar un projecte pilot»

Aguilar, en declaracions a aquest mitjà, assegura que «l'objectiu de la nova ordenança és que les entitats  les puguin cuidar, se'n puguin fer càrrec». La tramitació administrativa d'aquesta nova ordenança es troba en el següent punt, segons la consellera: «Hem rebut les esmenes de les entitats i les anirem incorporant».

Així mateix, Carla Aguilar entén que «amb la nova ordenança podrem donar una mica més d'oxigen a les entitats. Cal recordar que en l'anterior mandat municipal, el que es feia era donar una aportació a les entitats i prou». Amb el nou document, assegura Aguilar, «podrem ajudar  que les colònies de gats estiguin esterilitzades i que les entitats se'n facin càrrec». Per últim, la consellera responsable de l'àrea avança que, tan aviat com puguin «iniciarem un projecte pilot» sobre el que, en anteriors ocasions, ha definit com el tracte  «ètic» de les colònies de gats ferals de la ciutat.

En concret, aquest projecte pilot consistirà en el condicionament de 16 colònies  de gats del municipi. Es procedirà, doncs, a la  senyalització de les colònies; la instal·lació d'elements adients per l'alimentació i refugi dels animals; i l'esterilització dels seus membres conjuntament amb un control veterinari. Aquest darrer punt inclou el marcatge auricular per identificar els gats ja controlats i la desparasitació externa i interna. 

[facebook]https://www.facebook.com/TarracoGats/posts/1768687696630233[/facebook]

  

L'elecció de les setze primeres colònies de gats que participaran d'aquesta prova pilot s'ha dut a terme, segons ha informat el consistori en una nota de premsa, seguint tres criteris i s'han prioritzat  aquelles que s'ubiquen en espais museïtzats, o al seu entorn, per tal de facilitar la seva autorització definitiva; aquelles que han tingut episodis de queixes veïnals; i aquelles que per la seva població poden posar en risc la convivència de no actuar-se de manera efectiva sobre la seva població. 

El pressupost dedicat a aquest projecte és de 20.000 euros, un 25% del qual es dedicarà al condicionament de l'entorn (compra de menjadores i abeuradors, sorrals i elements de refugi) i un 75% a les actuacions veterinàries. El consistori preveia poder executar aquesta prova pilot fins al 31 de desembre de 2020 però a conseqüència de les limitacions provocades per l'estat d'alarma inicial com també per aquest segon, es començarà durant les pròximes setmanes amb la senyalització de les colònies seleccionades i la compra d'elements de millora de l'entorn. De cara al 2021, s'iniciarà el  control veterinari i l'esterilització que durarà un màxim de 12 mesos.

«Encara que visquin d'amagat, hi ha gent que els estima»

Una de les entitats animalistes més conegudes de la ciutat és 'Tarraco Gats', molt activa a les xarxes socials. Una breu repassada a la seva pàgina de Facebook, permet veure com centren els seus esforços a tenir cura dels gats urbans, alimentant-los «amb autorització», segons puntualitzen; o contribuint a esterilitzar-los. 'Tarraco Gats' no ha quedat al marge de la crisi econòmica generada arran de la crisi sanitària.

De fet, en els darrers dies, i amb el suport del restaurant mexicà de la Part Alta, 'Frida', han iniciat la campanya 'Cat cookies solidàries'. 'Frida' ven unes galetes i, amb la  quantitat recaptada, 'Tarraco Gats' fa front a les factures del veterinari i altres despeses generades de tenir cura dels gats ferals.

Vigilar aquests animals, estar atents que tinguin les seves  necessitats cobertes, implica una despesa que no sempre poden fer front aquestes entitats i, per això, compten amb la solidaritat de negocis com 'Frida' o de veïns, i veïnes, que presten casa seva per acollir gats dels quals ningú es vol fer càrrec. 'Tarraco Gats' creu, fermament, que «encara que els gats visquin d'amagat, hi ha gent que els estima».