Carme Granados i Cinta Pastó, durant la signatura del nou decàleg

Tarragona Turisme i els guies professionals signen un decàleg de bones pràctiques per al «turisme responsable»

El sector és un dels més afectats per la pandèmia després d'un 2020 «desastrós» | El coneixement del patrimoni, al centre

El Patronat de Turisme de Tarragona vol estar al costat dels guies turístics professionals, els habilitats per la Generalitat, després que la crisi de la Covid-19 s'hagi acarnissat amb el seu sector i l'hagi anul·lat gairebé per complet des de la passada primavera de 2020. En aquest sentit, Tarragona Turisme i l'Associació de Guies Habilitats (AGUICAT) han signat aquest dilluns una declaració conjunta i un decàleg  de bones pràctiques per traduir aquest suport en una voluntat de col·laboració real per tal de protegir els professionals  turístics del territori.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

«No tenim cap esperança de recuperar tot el que hem perdut aquest 2020», confessava la Maria del Carme Granados, portaveu de l'AGUICAT a Tarragona, en un reportatge publicat a TarragonaDigital a finals de l'any passat i on Granados denunciava les dificultats econòmiques del seu col·lectiu. Els guies habilitats calculaven una reducció d'ingressos del 70% en comparació a un any de normalitat, i carregaven amb duresa contra «l'intrusisme en el seu sector», que encara els arracona més, els resta clientela i els resta opcions de treballar de forma remunerada  en aquella tasca per a la qual tenen una formació homologada a les espatlles.

«Suport inequívoc» de Tarragona Turisme a un dels sectors més afectats per la crisi de la pandèmia

La consellera municipal de Turisme i presidenta del Patronat, Cinta Pastó, ha aprofitat l'acte per manifestar el seu «suport inequívoc» a un sector «que ara més que mai necessita de les institucions  per tirar endavant amb la seva tasca impecable de promoure el turisme responsable i de qualitat». La declaració i el decàleg s'orienten a difondre la feina dels guies professionals, a tenir cura dels recursos turístics del territori i a minimitzar els impactes negatius que es puguin produir per l'afluència de grups de visitants a la via pública. L'objectiu és trobar un equilibri saludable entre els interessos de tots dos agents.

Pla obert d'un dels personatges romans i del públic que han participat en una de les activitats organitzades per Tarraco Viva que s'ha fet a l'amfiteatre romà de Tarragona.
El turisme vinculat a la història de Tarragona és un dels grans elements atractius i dels actius econòmics de la capital. | ACN

Maria del Carme Granados ha reivindicat la importància del seu col·lectiu de professionals per «fomentar el coneixement del patrimoni  i el bon ús de l’espai públic en convivència amb la ciutadania», i s'ha mostrat disposada a col·laborar en la millora de la imatge de la ciutat i de l'entorn, i en la millora dels  fluxos turístics  a la ciutat. A ningú se li escapa que el turisme  i el patrimoni són un dels grans cavalls de batalla de l'economia de Tarragona  (si no el principal), i la declaració conjunta espera a polir alguns serrells per fer una passa endavant en benefici de tothom.

L'habilitació professional per exercir de  guia turístic l'atorga la Generalitat i permet exercir la professió no només a l'espai públic, sinó també a l'interior dels monuments  declarats com a Bé d'Interès Cultural Nacional (BCIN) o als museus  inscrits al registre català. En total, a Tarragona i  a l'Ebre són 25 els guies professionals que disposen d'aquesta habilitació oficial.