La rotonda del cementiri de Tarragona

Tarragona dignifica els accessos a la ciutat amb la naturalització de les rotondes

Les dues construccions inclouen la projecció d'un mur de pedra seca i diversos elements vegetals

L'Ajuntament de Tarragona ha culminat les primeres actuacions del projecte de naturalització de les principals rotondes de la ciutat que va començar el passat mes de novembre. Una actuació iniciada des de la Conselleria de Parcs i Jardins i les primeres han sigut les rotondes del cementiri i la del dipòsit de vehicles.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és dignificar i fer més verds els accessos a la ciutat, així com en punts cèntrics i estratègics de la via urbana. Aquest dijous s'han presentat les dues primeres i que inclouen la projecció d'un mur de pedra seca i diversos elements vegetals.

Aquests treballs d’arranjament de les rotondes es basen en la recuperació de l’estructura i matèria d’aquesta tradició constructiva pròpia del territori, com element patrimonial viu i per recordar l’ofici ja gairebé en desús i la incorporació de vegetació autòctona, amb els sistemes de rec i il·luminació oportuns.

El cost dels treballs de les rotondes del cementiri i del dipòsit de vehicles ha estat de 24.182 euros i 29.519 euros respectivament.  

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha volgut destacar la importància d’aquests treballs com «la primera cara visible de la nostra ciutat i que no només serveixen per embellir l’espai, sinó que també ajuden a millorar el nivell de qualitat de l’aire, la biodiversitat i el coneixement i l’amor per la natura i per les nostres tradicions».  

Segons la Consellera, Elvira Vidal, «es tracta de naturalitzar els espais petits de la ciutat, que han de servir per fer més amable l'espai públic».

També ha destacat que aquesta millora s’està duent a terme també en petits jardins o jardins de butxaca, en les plantades col·laboratives per tota la ciutat, en definitiva «en millorar les places, mitgeres, jardineres, entrades als centres educatius, solars municipals, per tal d’empoderar-nos i fer-nos cuidadors del nostre propi entorn, per fer-nos, entre tots, partícips d’una ciutat més verda».  

Aquests projectes s’emmarquen també en el Moviment Viles Florides, del que la ciutat en forma part i acollirà la propera gala d’entrega de Flors el 7 d’octubre als Jardins de l’Amfiteatre.  

Les pròximes rotondes

Després de presentar aquestes dues, s'ha projectat la millora de la rotonda de la Diputació, les mitgeres de l'Avinguda Catalunya, i la mitjana d'accés a l'A-7 des de l'avinguda Catalunya, així com la rotonda que dona accés a l'autovia.

El projecte avança i s’emplaça a una nova rotonda, ja a Ponent, el projecte de la qual s’estan redactant, com és la rotonda del Polígon industrial de Riu Clar, al camí vell de Constantí, que s’està estudiant que pugui tenir relació amb els antics terrenys de cultiu que hi havia a la zona.