Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pau Ricomà, en l'acte de presentació del Pla de Recuperació

Tarragona presenta un ambiciós pla de reactivació social i econòmica 'post-Covid' de prop de 42 MEUR

Les inversions en sostenibilitat, via pública, ocupació i digitalització, els eixos principals

L'Ajuntament de Tarragona vol posar tota la carn a la graella per accelerar la recuperació  social i econòmica de tot allò que la Covid-19 ha deixat malmès, tocat o directament arrasat durant els darrers catorze mesos. De la mà del SEPE, el SOC i l'Institut dels Fons Socials Europeus, la plana major de l'Ajuntament ha recuperat el to de les grans ocasions per anunciar un ambiciós pla de recuperació socioeconòmica de la ciutat valorat en prop de 42 milions d'euros i amb un calendari immediat que no mira més enllà del 2021.

«Amb aquest gran pla definim l'estratègia que servirà per pal·liar el fort cop de la pandèmia», ha anunciat el portaveu del govern municipal, Manel Castaño. Es tracta d'una bateria de 42 projectes estratègics, tots ells prèviament aprovats al darrer pressupost  municipal i per tant de viabilitat garantida, que abraçaran els cinc grans eixos en què Tarragona  vol emmarcar la recuperació: desenvolupament territorial, teixit empresarial, ocupació, ajuts als sectors locals «que més pateixen» i millores en l'espai públic enfocades a la sostenibilitat. Aquest és el camí traçat des de la plaça de la Font.

La millora de l'espai públic aclapara el gruix de les inversions

El gruix del pla, amb més de  32 MEUR previstos, serà el darrer: les millores per convertir l'espai públic en un escenari més amable i sostenible  per a la ciutadania. Els  ajuts directes  i les inversions estratègiques en els sectors de proximitat (patrimoni, comerç o cultura) es mouran al voltant dels 4 MEUR i els  projectes d'ocupació fregaran els 5 MEUR, encapçalats per plans concrets d'ocupació adreçats a la  gent jove  i per la creació d'una oficina pionera del Treball Digne, pensada «per assessorar  els treballadors dels sectors més precaris  o que puguin enfrontar-se a situacions irregulars».

Pau Ricomà, en l'acte de presentació del Pla de Recuperació
El Pla de Recuperació de Tarragona s'emmarca en accions i propostes per al 2021 | Àngel Ullate

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha estat clar a l'hora de definir que la recepta per recuperar el pols a l'economia «passa per la digitalització, la sostenibilitat amb el medi ambient i l'economia social i solidària» a la ciutat. En aquest sentit, ha assenyalat que «cal anar més enllà dels ajuts pal·liatius» als sectors i cal apostar «per generar nous llocs de treball» que apuntalin la recuperació. El pla no detalla, però, quina previsió  exacta de llocs de feina s'espera assolir.

Tarragona crearà una Oficina del Treball Digne per oferir assessorament legal «als treballadors més precaris»

La totalitat de les inversions  preveu activar-se en aquest mateix any 2021, i l'alcalde no ha amagat les presses per «veure una recuperació  accelerada» tan bon punt la vacunació agafi una dimensió massiva que pugui acostar l'esperada immunitat de ramat. L'executiu municipal espera que el nou pla signifiqui «un augment de les contractacions, una millora de les condicions dels treballadors i un impuls per dinamitzar els sectors econòmics» a mesura que es vagi desplegant.

A la ciutat de Tarragona, l'escenari actual és d'unes 10.000 persones a l'atur, en una clatellada que afecta en especial les persones joves i les dones. Representa un augment del 30% respecte a l'any anterior, a més de la caiguda de les contractacions laborals en més d'un 20% i els estralls que els ERTO han causat en sectors com el  comerç o l'hostaleria, amb qui s'han acarnissat en particular. Amb el nou pla estratègic, Tarragona  s'emplaça per erigir-se com una «ciutat d'oportunitats» per sortir de la crisi. «Ara toca posar la mirada en la reactivació», ha sintetitzat l'alcalde, visiblement satisfet. Bona part de les accions previstes ja s'han començat a executar.