Tarragona col·locarà llambordes 'Stolpersteine' en record a les seves víctimes del nazisme

Des del consistori ja s'ha començat a elaborar el llistat de persones deportades als camps de concentració nazis nascudes i veïnes de Tarragona

Ahir dimecres, 24 de gener, la conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona va fer pública a la web municipal —tarragona.cat— el llistat de persones deportades als camps de concentració nazis, nascudes i veïnes de Tarragona.

Petits espais de memòria

Tal com ha informat el consistori, l’elaboració del Cens de Tarragonins Deportats als Camps de Concentració Nazis a la segona Guerra Mundial permetrà sumar-se a la iniciativa Memorial Democràtic, un projecte impulsat des de la Generalitat de Catalunya amb què s'implantaran llambordes ‘Stolpersteine’ a la ciutat de Tarragona.

Precisament, els ‘Stolpersteine’ —paraula plural alemanya que vol dir «pedres, llambordes o llambordins de topada o per ensopegar»— són petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Deming, en memòria i record a les víctimes del nazisme, ja siguin assassinades o supervivents.

El Cens continua i s'actualitzarà

Ara, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona ha localitzat el domicili d’empadronament de deu assassinats al camp de Mauthause-Gusen, per tal de dur a terme la primera fase d’implantació d’’Stolpersteine’ al municipi. Segons l’Ajuntament, la tasca d’investigació del Cens continua i la informació s’anirà actualitzant.

Tarragona se suma al record

A principis del 2018, i seguint els passos de Navàs, Manresa, Igualada i Castellar del Vallès, diversos ajuntaments de Catalunya ja van sumar-se al Memorial Democràtic, amb la col·locació de 71 plaques ‘Stolpersteine’ arreu del territori. Al poble prioratenc dels Guiamets, precisament un 25 de gener, ara fa un any, es va instal·lar una llamborda en record a Neus Català qui, amb 103 anys, és l’única supervivent del camp nazi de Ravensbrück.

Actualment, hi ha més de 50.000 ‘Stolpersteine’ repartides arreu de vint-i-un països europeus.