Imatge de la presentació del programa de Sant Magí 2021

Tarragona presenta un programa festiu de Sant Magí adaptat a la pandèmia

Enguany es recuperen dues activitats tradicionals com són la Baixada de l’aigua des de la Brufaganya i les Contalles de Sant Magí

Tarragona celebrarà Sant Magí amb una programació cultural i festiva adaptada a la situació actual amb motiu de la pandèmia de la Covid-19 i seguint les recomanacions del PROCICAT. Així ho ha anunciat la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, que ha remarcat que enguany es recuperen dues activitats tradicionals com són la Baixada de l’aigua des de la Brufaganya i les Contalles de Sant Magí.

Durant la presentació, Solé ha volgut agrair la implicació de les entitats «per ajudar-nos a fer cultura entre tots i totes», alhora que ha apuntat «a una programació que arriba a tots els públics gràcies a la diversitat d’opcions i d’entitats que l’organitzen».  

Com sempre, l’aigua seguirà sent la protagonista amb les diverses representacions que s’oferiran de contes relacionats amb el líquid element gràcies a la proposta del Club dels Tarraconins i EMATSA: Tarraquanins, en la que diversos artistes locals oferiran els seus espectacles per al públic familiar.

La recuperació de dues activitats emblemàtiques

Els Portants de l’Aigua, protagonistes del cartell de festes que ha fet el dissenyador i il·lustrador tarragoní Edu Polo, faran el recorregut tradicional des de l’ermita de Sant Magí de la Brufaganya fins a Tarragona els dies 17 i 18 d’agost.

Pel que fa a distribució de l’aigua seguirà l’esquema de l’any passat, amb un repartiment descentralitzat amb vuit punts de distribució repartits per tota la ciutat durant els dies 18 i 19 d’agost, vigília i dia de Sant Magí.

Per la seva part, l’Esbart Santa Tecla tornarà a fer la tradicional representació de Les Contalles de Sant Magí a la plaça de l’Escorxador el dia 15 d’agost, tot i que l’aforament serà limitat amb reserva prèvia.  

La música tindrà un paper protagonista

El Teatre Auditori del Camp de Mart seguirà l’escenari per excel·lència d'activitats culturals de la ciutat. Aquest espai donarà cabuda tant a les grans cites musicals de Sopa de Cabra el dia 16 d'agost i Miki Núñez, l'endemà. Així mateix, també acollirà —de manera excepcional i a causa de les restriccions sanitàries actuals— la Imaginada, el festival de l’Amt i el festival Minipop.

Enguany, les sardanes tornen a la Festa Major al Parc Saavedra, adaptades a les noves circumstàncies i mesures vigents dictades pel PROCICAT. El Pont del Diable tornarà a ser un paratge privilegiat per gaudir d’uns concerts únics, on la música i el patrimoni es fusionaran.

Les visites guiades tornaran a ser un eix important de les festes. De la mà d’Imaginautes, Limonium, Argos, Nemesis i Itinere s’oferiran visites guiades a diversos espais de la ciutat i per a un públic familiar per fer-les més amenes.

Les Tronades

Tal com es va fer l’any passat, aquest Sant Magí torna a apostar per les pirotècnies del territori amb la intenció de revitalitzar i donar suport a la indústria cultural d’aquí. D’aquesta manera, les pirotècnies Garcia de Lliçà d’Amunt i la Pirotècnia Catalana de Vimbodí, oferiran una tronada d’inici i de cloenda de festa, respectivament.

El dilluns 16 d’agost a les 12h des d’un punt indeterminat de la ciutat, se celebrarà la Tronada d’obertura i homenatge de la Festa, amb vint-i-una salves d’honor en record de les víctimes de la Covid-19 i en agraïment a tots els col·lectius professionals i socials que han treballat i treballen per minimitzar-ne l’impacte.

Per tancar la Festa Major, el divendres 19 d’agost, a les 21 hores i des d’un punt indeterminat de la ciutat, es farà la Tronada de cloenda.  

Activació del Protocol de violències sexuals

Durant la Festa ;Major de Sant Magí, a més, es posarà en marxa el recentment aprovat Protocol d'actuació davant d’agressions, violències sexuals i lgtbifòbiques en espais festius, que coordinaran transversalment agents socials, l'Ajuntament i les entitats ciutadanes que també formen part de la programació i que actuaran, com diu el protocol, sent responsables de les situacions que es puguin donar.

Igualment s’instal·larà el punt lila i arc iris de forma gairebé permanent, així com falques per recordar que les festes són espais lliures d’agressions. La consellera Solé, ha volgut posar de manifest aquest punt «perquè des de l’Ajuntament de Tarragona treballem amb polítiques feministes i cal que es faci encara més visible i ajudi a sensibilitzar a més persones».

El marxandatge

Enguany es recupera la samarreta de les festes de Sant Magí, editada pels Portants de l’Aigua de Sant Magí. Es podran adquirir a diferents punts de venda tal per un import de 12 euros. El ball de bastons també edita enguany el mocador de Sant Magí, a la venda  a diferents punts de la ciutat per un preu de 5 euros.