Pau Ricomà i Xavi González, durant la roda de premsa

Tarragona es prepara per a la Santa Tecla més atípica de la seva centenària història

L'Ajuntament es marca l'objectiu «d'unes festes reeixides, diferents i segures»

El coronavirus va arribar a l'hivern, ens va robar la primavera i ens marca el final de l'estiu. A Tarragona ciutat, el final de l'estiu és sinònim de festa, de festa major, la festa de Santa Tecla. Aquest dimarts, 8 de setembre, l'alcalde de Tarragona, i conseller de Cultura, Pau Ricomà, acompanyat per l'alt funcionari de l'àrea, Xavi González, ha presentat el programa de  festes de la Santa Tecla d'enguany, la 699 edició de la festa major tarragonina marcada, com no podia ser d'altra manera, per la pandèmia. 

Ricomà, en una roda de premsa al vestíbul del Teatre Tarragona, ha dibuixat els paràmetres sobre els quals s'ha dissenyat la festa d'aquest 2020. Abans d'entrar en detalls, el batlle tarragoní ha traçat les línies mestres: «volem que Tarragona tingui unes festes reeixides, diferents. Unes festes  memorables. Unes festes, també, segures i per aconseguir aquest objectiu la ciutadania haurà de canviar  part dels seus  paràmetres».

Aquest canvi de «paràmetres», traduït, vol dir que «ningú surti al carrer a veure què troba, a veure què fan. Només es podrà assistir als actes previstos amb reserva prèvia i qui no ho faci, no podrà accedir». Les invitacions pels diferents actes es podran recollir, segons ha avançat González, «a partir d'aquest dijous a les onze del matí».

Per tenir unes festes segures, el consistori ha apostat, entre altres, «per mantenir els horaris actuals dels bars, tancaran a la 1 del matí, i per no posar barres al carrer. No es podrà beure al carrer. Hi haurà el dispositiu de seguretat previst i no permetrem que ningú organitzi la seva pròpia festa al carrer». 

I més enllà d'aquestes directrius, com serà Santa Tecla 2020?

Balls parlats per televisió

Hi haurà Dames i Vells. Hi haurà pirotècnia. Hi haurà pregó i tot sense tocar el carrer, evitant aglomeracions. Un acte tan multitudinari com les representacions de  Dames i Vells, el ball parlat satíric tarragoní, s'està gravant  «aquesta setmana i es podrà veure per Tac12 i Tarragona Ràdio».

L'Àliga de Tarragona a la Baixada de Misericòrdia.
Imatge d'arxiu de l'Àliga de Tarragona | Ajuntament de Tarragona

El  bestiari no sortirà al carrer  i qui el vulgui veure s'haurà d'apropar a la Casa de la Festa, a través d'una de les visites guiades. Pel que fa al pregó, es repetirà el format de l'any passat, des del balcó del consistori, i es tancarà la plaça de la Font, on s'instal·laran 600 cadires per poder seguir el discurs. «Si la demanda supera l'oferta», ha apuntat Pau Ricomà, «es farà un sorteig per poder tenir una cadira». S'habilitarà un espai de la plaça de la Font per «poder fer la  tronada el dia del pregó». També hi haurà foc pel dia de la Mercè, una altra tronada, que substituirà el correfoc tradicional, i per la Crida «en un lloc per determinar, que ara no concretem per evitar aglomeracions».

Santa Tecla 2020, programada per poder-la gaudir des de casa, tindrà quatre punts d'operació: Camp de Mart; La Palmera; el parc Saavedra i les sales de teatre, la Trono i el Teatre Tarragona. Un dels actes més concorreguts, la Tecla Tapa, passarà a l'Anella Mediterrània. 

L'entrada del braç de Santa Tecla, un dels punts més àlgids de la jornada, es veurà substituït per la següent iniciativa: «a l'hora de l'entrada del braç», segons ha explicat Ricomà, «des dels balcons de la ciutat es llançaran, per part dels grups de foc, 1.000 voladors». Santa Tecla 2020 comptarà amb una mica més de 200 actes i un pressupost de «200, 250 mil euros, un 40% menys que el tradicional en anys normals».