Imatge de l'entrada al pas soterrat de la plaça dels Carros de Tarragona

Tarragona anuncia un nou impuls al barri del Port

La remodelació del carrer Orosi, a licitació a inicis d'any

El barri del Port és un dels eterns oblidats els darrers anys a la ciutat de Tarragona. Els 12 anys de mandat socialista es van traduir en un clar augment de la inversió en els barris  de Ponent, graner de votants del PSC. Mentre Torreforta, a través de l'anella mediterrània, o Campclar, amb nous equipaments com la rambla, han fet un pas endavant, el centre  i la Part Baixa han anat de mal en pitjor.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

En aquest context, el barri del Port ha patit una comparativa encara més sagnant. Mentre el Serrallo ha gaudit de la complicitat de l'anterior presidència de l'autoritat portuària, així com d'innegables atractius turístics, el barri del Port ha vist com, en els darrers mesos, el seu entorn  s'ha anat degradant  i projectes llargament desitjats, com la remodelació  de la  plaça dels Carros, s'han quedat a mitges. Ara, però, sembla que tot podria canviar en un termini relativament curt de temps.

Piulada sorpresa

Les xarxes socials s'han transformat, en els darrers anys, en una font d'informació política de primer nivell. Aquest divendres, 6 de novembre, el consistori  piulava una novetat important, d'interès pels veïns del barri del Port.En un fil, la terminologia de Twitter que s'utilitza per fer referència a un seguit de piulades sobre un mateix tema, el consistori avançava que han iniciat «el procés de transformació  i millora  del barri del Port. Com a primer pas, s'ha adjudicat la redacció del projecte de remodelació  del carrer Orosi, el qual serà lliurat durant la primera quinzena de gener per licitar-se».

«El segon pas, i més important», apuntaven des de les xarxes socials de l'Ajuntament de Tarragona, «és la licitació de la redacció del Pla Integral del barri del Port o Part Baixa. Aquest expedient està actualment al departament de Contractació i esperem que sigui aviat la convocatòria de la licitació». El pla consistiria, segons la informació feta pública des de la plaça de la Font, en actuacions en diversos aspectes, com ara espais públics, mobilitat, comerç, patrimoni, etc. Contempla, també, definir quin ha de ser el futur disseny  de la plaça dels Carros. Tot plegat, impulsat per la conselleria de Territori de l'Ajuntament de Tarragona, liderada pel republicà Xavi Puig.

Paga la pena recordar que l'actual pas soterrat  de la plaça dels Carros és un dels darrers grans nyaps dels mandats socialistes, de la mà d'alguns dels últims executius centrals. De fet, l'actual pas a nivell per vianants de la plaça es va inaugurar l'any 2012 però quan va arribar ho va fer sense el pas soterrat per vehicles, que acumula pols en algun calaix d'algun despatx d'alt funcionari, i sense tenir clar qui es feia càrrec del manteniment de les escales mecàniques.

Okupes, delinqüència i un teixit comercial que cau a trossos

Les imatges feien feredat. Cap a mig matí del 23 d'octubre d'enguany, un home, presumptament un sense sostre, colpejava brutalment a un altre, amb una tercera persona inconscient a terra, fins a deixar-lo sense sentit. L'escenari d'aquesta brutal agressió era el carrer Orosi, una de les vies a les quals ara l'equip de govern vol intervenir de manera pràcticament imminent i que fa anys que es va degradant.

De fet, també al carrer Orosi, fa encara no un parell d'anys, els veïns deien prou pels problemes de convivència que generaven uns ocupes ) que, pràcticament, habitaven tot l'immoble ubicat al número 7 d'aquesta via que connecta Apodaca directament amb l'estació de trens.

La presidenta de l'associació de veïns del barri del Port, Mari Carme Puig, ha dit prou a aquesta degredació i ha impulsat una campanya  per recuperar  el barri  que ha comptat, també, amb manifestacions al bell mig del plenari municipal de Tarragona. A la situació difícil que viu des de fa anys el barri del Port s'hi suma que, arran de la crisi econòmica, molts negocis lligats amb l'oci nocturn, que en els darrers mesos havien fet destacades inversions econòmiques al barri, es troben contra les cordes. Amb aquest panorama, la iniciativa del consistori pot suposar un canvi de rumb en un barri històric de la ciutat que fa massa temps que navega deixat de la mà de Déu.