L'illa de contenidors accessibles, al carrer de Pere Martell de Tarragona

Tarragona iniciarà al juliol una prova pilot de contenidors intel·ligents al Serrallo i a Cala Romana

Al mes de setembre s'estendrà també a Bonavista | L'objectiu és millorar el reciclatge orgànic i reduir les tones de resta

La ciutat de Tarragona  iniciarà al pròxim mes de juliol una prova pilot de contenidors intel·ligents per millorar les tasques de reciclatge al Serrallo i a Cala Romana, i al mes de setembre la farà extensiva també al barri de Bonavista. L'Ajuntament està decidit a fer un pas endavant en direcció a aquest model, que obligaria a fer servir targetes identificatives per als contenidors  específics de matèria orgànica (el marró) i de resta (el gris). L'objectiu és incrementar el reciclatge  orgànic, el que més profit pot generar, i reduir dràsticament els abocaments  al contenidor de resta, el més car d'incinerar.

De fet, el consistori de la capital té entre les seves prioritats la millora del sistema de  recollida selectiva. El conseller de Neteja,  Jordi Fortuny, detalla que el preu per incinerar cada tona del contenidor de resta és de 100 euros, cosa que ha obligat a què el pressupost d'aquest 2021 reservi més de 4 milions d'euros només a aquestes despeses d'incineradora. L'Ajuntament vol, amb els contenidors intel·ligents, reduir els abocaments  a aquest contenidor i estimular un reciclatge correcte que permeti abaratir  els costos.

Per treballar aquesta implementació, l'Ajuntament ja ha encetat un cicle de reunions  amb representants de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona  (FAVT), d'on estan sortint propostes destacables com la d'activar un sistema d'assistència personalitzat per a les persones grans, que podrien tenir alguna dificultat per adaptar-se a la nova manera de reciclar. El consistori s'ha compromès a prendre nota, i no descarta una futura ordenança fiscal nova que imposi una taxa d'escombraries més justa on acabi pagant més qui menys recicli (i més residus aboqui al contenidor gris) i més econòmic  per als qui sí reciclin de forma sostenible.