Si el preu mitjà del lloguer a la ciutat de Tarragona i a la província ja fa anys que va en augment —un 17,6% en cinc anys, de 437 euros de mitjana el 2013 a 514 el 2018, un nou informe de pisos.com ha fet evident la preocupant progressió de les xifres. I és que segons l'informe, Tarragona ha estat la ciutat de tot l'Estat espanyol on més ha pujat el preu del lloguer durant el primer semestre de l'any 2019, un 14,39%.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Un augment semestral del 14,39% a la ciutat, un 8,55% a Catalunya
La xifra, un 14,39% més que a la fi del 2018, situa el preu mitjà del lloguer en 586,6 euros, gairebé 75 més que l'any passat (513). Una xifra, aquesta, representativa de la preocupant línia ascendent que estan vivint els preus del lloguer pel que fa a Catalunya, la tercera comunitat amb la mensualitat més cara de tot l'Estat, que aquest mes de juny va registrar un increment semestral del 8,55% i un ascens de 21,6% respecte del juny del 2018, el repunt nacional més destacat.
Seguit de Tarragona ciutat, és Cadis la segona capital on més s'han incrementat els preus del lloguer, un 12%. Més enrere trobem dues ciutats castellanes, Toledo i Lleó, que han viscut un augment gairebé paral·lel dels preus (11,64% i 11,55%), i Santander, amb un 11,18%. Pel que fa al preu quant a regions, malgrat que ha registrat un augment semestral lleugerament superior al de la ciutat, d'un 14,89%, la província de Tarragona es manté la línia de preus de la ciutat i és tercera darrere Albacete i Girona, que registra un increment de poc més del 15%.
Malgrat l'augment de preus, els contractes no disminueixen
Malgrat l'augment de preus a la regió i la ciutat, les xifres en comparació a Catalunya —que en conjunt registra una renda mitjana de 1.194 euros— són d'aproximadament la meitat. Respecte a la mitjana espanyola, de la mateixa manera, les xifres són positives: Tarragona està gairebé 400 euros per sota de la mitjana (943). I a més, malgrat l'ascens, el nombre de contractes no ha disminuït. Tot el contrari, han augmentat ininterrompudament des del 2005, passant de poc més d'un miler aquell any fins a 4.300 el 2018.
«Necessitem preus racionals, ens hi juguem l'emancipació d'una generació sencera»
Ferran Font, director d'Estudis del portal d'anàlisi, assegura que «la pujada de les mensualitats segueix tensant la relació entre propietaris i llogaters, sobretot en ciutats com Barcelona o Tarragona que actuen de focus de la demanda de lloguer». A més, Font lamenta que no es tracta tan sols de protegir els ciutadans en situació de vulnerabilitat, «sinó també la part de la població que, encara que tingui capacitat econòmica, veu com el percentatge del seu sou que dedica al lloguer és cada cop superior».
«Necessitem tornar a oferir uns preus racionals, ja que ens hi estem jugant l'emancipació d'una generació sencera, posant traves a l'enriquiment de la societat en conjunt», declara Font. És per això que, segons el directiu, «les administracions, sumant a la ciutadania, han de col·laborar amb les empreses per crear un habitatge de lloguer a l'abast de totes les butxaques, mentre que els salaris han de millorar fins al punt de facilitar l'estalvi i proporcionar més solvència».