Imatge d'arxiu de l'Embutada

Tarragona torna a ser «la ciutat del vi» durant l'Embutada

Més de 3.000 persones han tastat el vi novell als carrers de la Part Alta de la ciutat

La 5a edició de la Festa del vi novell celebrada els dies 6 i 7 de novembre va fer que més de 3.000 persones omplissin els carrers de la Part Alta de Tarragona de tradició vinícola, gastronomia i cultura el passat cap de setmana.

L'Embutada ha deixat molt bones sensacions 

L'alcalde i president del Patronat de Turisme de Tarragona, Pau Ricomà, ha valorat positivament la 5a Festa del Vi Novell. A més, ha afegit que «aquesta proposta cultural s'ha recuperat gràcies a Santa Teca i, amb el suport que ha donat enguany el Patronat de Turisme, ha agafat embranzida, perquè volem reforçar aquest tipus d'esdeveniments que mesclen tradició, gastronomia, història, música i altres arts culturals». 

Ricomà ha admès que «fa goig veure els tarragonins i tarragonines i també molts visitants de fora la ciutat acostar-se a la plaça del Rei per tastar els productes que tenim a Tarragona i per gaudir d'una festa que connecta la gent».

Per altra banda, l'associació Santa Teca, dirigida per Berna Ríos, ha fet un molt bon balanç de l'edició d'enguany, de la nova ubicació i d'allargar la festa un dia més: «des de Santa Teca valorem molt positivament la ubicació a la plaça del Rei i els diferents espais, Casa Canals i església de Sant Miquel, i agraïm la col·laboració del Museu d'Història i dels Natzarens i, en especial, tot el suport del Patronat de Turisme de Tarragona».

Una tradició que porta vigent des del segle XIX

Beure el vi novell acabat d'elaborar amb un embut de llautó als carrers antics de la ciutat és una tradició vinícola de Tarragona que se celebra des del segle XIX. Els dies 6 i 7 de novembre la festa ha donat a conèixer un altre cop com és la celebració, tal com ho ha explicat l'historiador Julio Villar, de l'empresa Argos, durant els itineraris guiats pels antics cellers de la Part Alta.

Els tallers de l'artesana Violeta Cabrera sobre com vestir de vímet una ampolla de vi, la demostració de la Llauneria Roura sobre com fer un embut de llautó i els pilars aixecats pels castellers dels Xiquets de Tarragona han atret les mirades dels fidels de l'Embutada.

La zona de tastos, gràcies a diversos establiments, ha ofert els productes gastronòmics del territori, i els cellers han presentat el primer vi de l'any servit directament de la bota, la damajoana o l'ampolla, fent que molts dels habituals de la festa hagin portat els seus embuts, alguns amb més de 100 anys d'història.

A més, la Festa del Vi Novell ha donat importància a la música, la poesia, la dansa i el teatre amb actuacions com The FEO's Experience o l'espectacle 'Memòria de les oblidades'.