Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Avinguda Catalunya de Tarragona.

Tarragona s'erigeix com a ciutat de la mobilitat sostenible i limita la velocitat a 30km/h a les vies urbanes

El consistori vol modificar l'ordenança de convivència, donant prioritat als vianants, les bicicletes i els patinets elèctrics

Avinguda Catalunya de Tarragona.
La ciutat vol prioritzar els vianants i la mobilitat sostenible. | Laia Solanellas
 

L'emergència sanitària ha portat moltes ciutats a plantejar-se el model de mobilitat actual i l'Ajuntament de Tarragona ja va deixar entreveure fa unes setmanes que es mouria en aquesta línia. Dit i fet. La Comissió Informativa de Territori ha acordat portar al proper plenari de l'Ajuntament de Tarragona la modificació de la velocitat màxima de circulació a les vies urbanes de la ciutat, que passarà als 30 quilòmetres per hora de forma general, amb velocitats encara més reduïdes en zones veïnals o també velocitats superiors en vies troncals o de circumval·lació.

Així doncs, els vianants i elements com les bicicletes o els patinets elèctrics —el servei de patinets de lloguer començarà a operar, en principi, el mes de juliol a Tarragona— es convertiran en el centre de la mobilitat a la capital de la demarcació. El conseller de Territori i Mobilitat, Xavi Puig, ha explicat que aquestes mesures responen a la necessitat de «reduir la contaminació atmosfèrica i acústica, minimitzar la gravetat dels accidents i prioritzar la seguretat dels vianants, les bicicletes i els patinets elèctrics».

Regulació per a bicicletes i patinets

La importància d'aquesta nova modificació de l'Ordenança de Convivència també rau en el fet que fins ara, a la ciutat de Tarragona, no hi havia regulació dels vehicles de mobilitat personal, coneguts com a VMP. El debat es va reobrir amb la irrupció generalitzada dels patinets elèctrics, i ara es posarà llum a qüestions com l'edat de circulació, l'ús de les vies, les normes de circulació, els límits de velocitat i els elements de visibilització i seguretat de bicis i patinets.

La nova ordenança estableix que les voreres són per als vianants, fet que expulsarà les bicicletes i els patinets elèctrics sempre que estiguin conduïdes per persones majors de 16 anys. El lloc que els correspondrà seran els carril bici o, en cas de no haver-hi, la calçada en carrers de 30 km/h, tot i que la velocitat màxima permesa serà de 25 km/h. També hi haurà àrees de prioritat invertida i, en el cas de carrers per a vianants podran circular-hi però no podran superar els 6 km/h ni aproximar-se a una distància menor d'1,5 metres de les persones o de les façanes.

La mesura arriba amb una voluntat d'ampliar la xarxa de carrils bici. En aquest sentit està previst que a la tardor el carril bici educatiu ja estigui enllestit, però ara mateix no es compta amb un desplegament òptim pel qual des del consistori han apuntat que es convertirà la majoria de carrers «on les bicicletes i patins són vehicles preferents».

Alliberar les voreres de vianants

La decisió, en un moment d'emergència sanitària en què el distanciament físic és un dels pilars per poder-la superar, ha portat al consistori a alliberar la càrrega de les voreres amb aquesta mesura. Puig també ha afegit que «és moment de promoure les bicicletes i els patinets, perquè són els mitjans de transport més nets i segurs davant la Covid-19».

Totes aquestes decisions per prioritzar els VMP també han d'anar de la mà d'altres mesures que, el conseller Puig, ja ha avançat que es tenen en compte. És el cas dels aparcaments per a bicicletes i patinets, sobre el qual ha explicat que hi ha «el compromís» de crear moltes places perquè aquests hi estacionin. De moment, però, es permetrà aparcar fora d'aquests espais «sempre que no s'impedeixi el pas de ningú, no s'utilitzi mobiliari urbà, arbres o semàfors, i no s'impedeixi l'accessibilitat». Totes aquestes mesures es duran al proper plenari i, una vegada resoltes les al·legacions que hi pugui haver, es posarà en marxa l'ordenança, es calcula que al juliol.