Cuerdas

Posada de llarg del cineasta tarragoní José Luis Montesinos al Festival de Sitges

La seva òpera prima, 'Cuerdas', protagonitzada per Paula del Río i Miguel Ángel Jenner, es projecta aquesta tarda al certamen sitgetà, on participa en la secció oficial

Sabor tarragoní aquest divendres a la tarda al Festival de Sitges amb l’estrena de ‘Cuerdas’, l’òpera prima del cineasta tarragoní, José Luis Montesinos, que participa en la secció oficial del certamen. La cita, a partir de les 18:45 hores, a l’Auditori Melià Sitges.

Montesinos ha compartit focus mediàtic amb Sam Neill, també protagonista del Sitges Film Festival en el matí d’avui. El director tarragoní, acompanyat de bona part de l’equip de la pel·lícula, ha presentat la seva producció davant els mitjans de comunicació, com a prèvia a l’estrena mundial d’aquesta tarda.

José Luis Montesinos
El tarragoní José Luis Montesinos, en la compareixença d'aquest divendres a Sitges. | ACN

  

Una història de supervivència

Durant la seva compareixença, el cineasta ha explicat que «volia explicar una història de supervivència, perquè m’interessen els personatges que són supervivents i ho he fet en els meus anteriors treballs». En aquest sentit, Montesinos ha assenyalat que «això ho hem portat a l’extrem i d’aquí sorgeix la història de ‘Cuerdas’, una pel·lícula molt realista».

El film, protagonitzat per Paula del Río i Miguel Ángel Jenner, explica la història de l’Elena, una jove tetraplègica, que, amb la mort de la seva germana molt recent, es retira a una masia amb el seu pare i el seu gos Athos, un pastor belga ensinistrat. Un desgraciat accident deixa sola l’Elena amb Athos, que ha contret una estranya malaltia i es converteix en el seu pitjor enemic.

Cuerdas
Paula del Río, en el paper d'Elena, en un fotograma de la pel·lícula. | Cedida

 

Després de la seva posada de llarg al Festival de Sitges i abans de la seva estrena en sales a finals d'any, ‘Cuerdas’ es podrà veure la pròxima setmana al  Festival de Cine ‘Octubre Corto’ d’Arnedo i també a la Mostra de València, a finals d’aquest mes, entre altres cites.

La cinta, gravada a principis d'aquest 2019 a València, està produïda per Bastian Films, en coproducció amb Gaia Audiovisuals i Súbete al tren AIE, compta amb la col·laboració de l'Instituto de la Cinematrografía y las Artes Audiovisuales i de l'Institut Valencià de la Cultura, així com amb la participació de TV3 i À Punt.

Un tarragoní de la Part Baixa

José Luis Montesinos va néixer a Tarragona l’any 1978. Criat a la Part Baixa, prop de l’Estació, va anar a escola al Pau Delclòs. Va estudiar  Enginyeria en Imatge i So a la Salle Bonanova i es va graduar en Direcció en Cinematografia al Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC). Actualment, a banda de la seva faceta com a director, exerceix de guionista, així com de realitzador de publicitat i televisió.

José Luis Montesinos
José Luis Montesinos va guanyar el Goya l'any 2016, amb el curtmetratge 'El corredor'. | Tarragona Digital

 

Els curtmetratges han estat el camp que han fonamentat la carrera del cineasta tarragoní. ‘Físico’, ‘Final’, ‘Fest’, ‘La historia de siempre’ i ‘Matagatos’, van ser les seves primeres produccions. Però amb ‘El corredor’ va arribar el gran salt, rebent, entre altres, el Premi Gaudí, el Premi Forqué i, sobretot, el Premi Goya.