Imatge del Mausoleu de Jaume I el Palau Municipal de Tarragona

Posada a punt del Mausoleu de Jaume I pel centenari de la mort de Domènech i Muntaner

Els treballs s'allargaran durant aquesta setmana i tenen un cost de gairebé 5.000 euros

El Museu d’Història de Tarragona ha encarregat un projecte de neteja i restauració del Mausoleu del rei Jaume I ubicat al pati del Palau Municipal de la capital tarragonina, que han començat aquest dilluns i que s'allargaran durant aquesta setmana. Aquest és un monument modernista de Lluís Domènech i Muntaner, declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) l’any 2021.

Els treballs consisteixen en la neteja de la pols acumulada des de la darrera intervenció l’any 2019 i de la restauració puntual d’algunes tessel·les malmeses, així com una actuació per tal d’assegurar-ne la resta. En aquest sentit, també es treballarà en la prevenció de l’oxidació d'algunes parts del monument.

Les actuacions es fan amb un elevador i per aquest motiu l’espai central del pati resta tancat durant tota la setmana, fins divendres 11 de novembre. En aquest sentit, es podrà circular pel passadís lateral. La intervenció s'ha adjudicat a l’empresa LESENA i té un cost de 4.930 euros.

El monument 

Lluís Domènech i Muntaner va escollir la simbologia d’un vaixell per allotjar les despulles del rei Jaume I. A la tomba, l'arquitecte va deixar constància dels símbols que van caracteritzar el rei Jaume I: les seves corones i els seus escuts, que parlaven de les seves conquestes i dels seus reialmes. Els materials principals són la pedra, les tessel·les en mosaic i estructures de ferro.

En aquest sentit, l’any vinent se celebra el centenari de la mort de Domènech i Muntaner, commemoració per la qual l’Ajuntament de Tarragona durà a terme una sèrie d’activitats a l’entorn tant d’aquest vestigi, com de la figura del rellevant arquitecte modernista.