Un jove esperant un bus a Tarragona envoltat de patinets.

«Una tecnologia madura»: Autobusos d'hidrogen a l'EMT Tarragona pel 2022

Els vehicles es podran abastir d'hidrogen renovable en «quatre o cins anys»

L'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Tarragona aposta per la reducció de la contaminació. Han decidit incorporar a partir de l'any que ve entre un i quinze autobusos d'hidrogen per a la flota de transport urbà.

Un projecte a llarg termini

Així ho ha assegurat el president de l'EMT i conseller de Serveis Centrals, Jordi Fortuny, durant una de les proves de funcionament d'un vehicle d'aquestes característiques. Aquest ha explicat que en un breu termini de temps faran pública la licitació per adquirir «entre un i quinze» autobusos.

Durant els primers anys, es calcula que s'haurà d'adquirir el subministrament de l'hidrogen pel funcionament dels vehicles, que s'alimentaran a partir d'hidrogeneres mòbils i del gas proporcionat per una empresa especialitzada en aquest àmbit. No obstant això, Fortuny ha afegit que la intenció és que d'aquí «quatre o cinc anys» els vehicles puguin abastir-se gràcies a l'hidrogen renovable produït a la incineradora de residus municipal.

El president de l'EMT ha dit que les proves d'aquests vehicles han donat «resultats molt satisfactoris», però que per una empresa com la seva «seria difícil entrar en un mercat i en una tecnologia nous». El primer pas d'aquest projecte a llarg termini és que el 2022 tingui algun autobús d'aquestes característiques circulant per la ciutat de Tarragona i que en «deu o dotze anys la flota quedi completament renovada».

Hidrogeneres mòbils, la solució més econòmica

L'empresa de gasos industrials Carburos Metálicos, ha destacat que no surt a compte la construcció d'una hidrogenera a flotes d'autobusos petites. L'alternativa que més surt a compte són les hidrogeneres mòbils, que carreguen el gas amb una pressió d'uns 300 bars a la fàbrica i després es transporten fins al punt d'injecció als autobusos.

Per altra banda, el president general de Carburos Metálicos, Miquel Lope, ha assegurat que el gas fabricat a Tarragona ja és d'origen renovable.

Proves amb altres autobusos

Durant aquests dies, s'estan duent a terme proves amb vehicles de l'empresa Solaris, que compten amb autobusos d'hidrogen, deixant molt satisfets als empresaris del transport a Tarragona.

Des de l'EMT, han afirmat que ja tenen una «tecnologia madura» i que, tot i que el preu dels autobusos d'hidrogen és «entre dos i tres vegades més cars» que els de dièsel, l'hidrogen tan sols emet vapor i redueix considerablement els nivells de contaminació.