Restaurant a la plaça de la Font de Tarragona.

Afectació desigual del toc de queda entre restauradors i sector del turisme de Tarragona

El president de l'associació d'empresaris d'hostaleria de Tarragona assegura sentir-se «enganyat» pel govern

L'Associació d'Empresaris  Hostaleria de  Tarragona (AEHT) assegura que el toc de queda i la limitació per servir comandes a domicili «és un cop més» per als restauradors, ja en una situació molt delicada pel tancament decretat fa uns dies per la Generalitat. El president de l'AEHT, Francesc Pintado, reconeix que confiaven que amb el toc de queda el Govern permetés reobrir negocis i afirma que se senten «enganyats».

«Si teníem esperances és perquè ens ho havien traslladat en primera persona», indica en referència amb unes converses amb el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa. «Que no ens enganyin, no poden dir 'A' i després fer 'B'», etziba. Pintado recorda que el passat 14 d'octubre es van reunir amb el Govern i afirma que en la trobada l'executiu els va traslladar que «no descartava rectificar» sobre el tancament de bars i restaurants.

En resum, els hostalers es troben davant un cop nou, en un any extraordinàriament difícil pel sector, que no esperaven: «No hi ha  cap sensibilitat ni suport al sector» rebla Francesc Pintado. El líder de l'entitat es mostra desesperançat respecte al paper de la Generalitat: «La rebaixa dels lloguers no és  cap suport  de l'administració, és augmentar el número d'enfadats, perquè el propietari del local no en té cap culpa i ara s'ha de menjar el 50% del preu que té pactat. No tenim ajudes i no les esperem».

Bossa de clients vinculada al Halloween i al Nadal de PortAventura

Per al sector turístic el toc de queda no ha tingut un gran impacte, segons Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). Recorda que la gran majoria d'establiments fa unes setmanes ja van donar la  temporada «per perduda i per acabada». De fet, alguns establiments de la Costa Daurada ja havien abaixat la persiana a començaments del mes d'agost. Tot i això, de cara a la recta final de l'any, encara quedava una petita bossa de clients vinculada al Halloween de PortAventura i al Nadal que segurament s'acabaran perdent. 

En l'àmbit organitzatiu, el  confinament nocturn tampoc és cap  daltabaix, ja que els pocs hotels que queden oberts poden tenir el restaurant obert per als clients amb normalitat. «La prohibició és per donar menjar a la gent de fora», puntualitza Guardià. I els treballadors que acabin més tard de les deu del vespre poden tornar a casa sense problema amb un certificat de l'empresa. 

Ara, la preocupació dels empresaris ja està centrada en la temporada que ve. L'avenç del virus a tot Europa fa que els mercats estiguin aturats. Guardià comenta que en aquesta època de l'any i fins Nadal comencen a rebre les primeres reserves per l'estiu vinent, especialment del mercat britànic. «Tot està absolutament parat», adverteix, i ho atribueix al fet que «la majoria de països estan amb problemes».