Torra, Aragonès i Borràs recorden l'escriptora tarragonina Montserrat Abelló

Ho han fet en el marc de la Setmana del Llibre en Català

El president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès i la consellera de Cultura, Laura Borràs, han participat aquest diumenge, 9 de setembre, en la lectura popular en record de l'escriptora nascuda a Tarragona Montserrat Abelló, a càrrec de la comissària de l'Any Abelló, hereus, traductora, poetes i traductors i públic en general. L'acte s'ha fet aquest 9 de setembre,  coincidint amb el quart aniversari de la mort d'Abelló a l'edat de 96 anys.

L'acte que ha estat organitzat en el marc de la Setmana del Llibre en Català (SLC) i també hi ha participat el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha llegit el poema 'Aprenc a dir que no' d'Abelló, que segons ha explicat davant del públic present, conté uns versos que li semblen «més adients que mai». De fet, el president Torra ha aprofitat el poema per recalcar que el passat any els catalans van «aprendre a dir que 'sí'» i van «lluitar pel 'sí'». «Segurament als temps que vindran haurem d'aprendre a dir que 'no', a no resignar-nos, a no acceptar moltes coses», ha alertat Torra.

Per a la consellera de Cultura, Laura Borràs, aquest és un dia especialment emotiu pels que formen part de la família de Montserrat Abelló i de la cultura del país. Ha recordat que fa quatre anys, mentre feia una conferència, li van enviar un missatge per comunicar-li la mort d'Abelló. «Va morir amb una gran placidesa, amb la mateixa serenor amb la que va viure», ha explicat l'actual titular de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Borràs ha decidit escollir el poema 'El temps', que també ha acabat recitant públicament.

L'escriptora tarragonina Montserrat Abelló

Montserrat Abelló, nascuda a Tarragona el 1918 i traspassada el 9 de setembre de 2014, era poetessa i traductora, i l'any 2008 va obtenir el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Abelló va traduir obres d'Iris Murdoch, Sylvia Plath, Anne Sexton, Margareth Atwood, Adrienne Rich o Alice Walker, però va destacar pels poemaris propis. Els darrers van ser 'Més enllá del parlar concís' ; 'Poemes d'amor. Antologia'; 'El fred íntim del silenci'; o 'Memòria de tu i de mi', entre molts altres.