Imatge d'una tortuga marina

Una tortuga babaua, la sorpresa del dia a la platja del Miracle de Tarragona

El consistori ja ha acordonat la zona on ha post els ous

La natura ens sorprèn gratament de tant en tant i aquesta matinada ho ha fet a la ciutat de Tarragona. Durant la passada nit, segons ha informat l'Ajuntament en un breu comunicat, una tortuga babaua ha fet niu i ha deixat un centenar d’ous a la sorra de la platja del Miracle.

"Tècnics municipals i de la Generalitat, conjuntament amb voluntaris, han procedit a perimetrar la zona", han dit des del consistori. En el comunicat, també han aclarit que "han iniciat la guàrdia que es mantindrà fins que, si tot va bé, neixin les tortugues marines".

Tortuga babaua a Tarragona... però també més amunt del Maresme

Tarragona no és l'únic indret on avui són notícia les tortugues babaues. S'ha produït el primer albirament d'una tortuga babaua intentant pondre ous més enllà del Maresme. Va passar aquest divendres a quarts de dotze de la nit quan l'animal va aparèixer a Platja d'Aro on va intentar pondre a la sorra.

Finalment, però, va acabar marxant per la quantitat de curiosos que es van acostar a fer-li fotografies. En aquest sentit, la investigadora de la Universitat de Vic i experta en tortugues babaua, Elena Abella, explica que és molt important no molestar-la ja que sol marxar si hi ha molta gent observant-la. Amb tot, Abella dona per fet que en els propers dies tornarà al lloc a intentar-ho de nou.

La investigadora destaca que el canvi climàtic està provocant albiraments en zones cada vegada més fredes. Cal tenir en compte que aquestes tortugues prefereixen aigües més càlides per pondre els ous, per això, és "excepcional" que hagi intentat fer-ho en una zona "freda". Un dels motius, explica Abella, és el canvi climàtic i el fet que l'aigua del mar estigui més calenta del que tocaria.

Fins ara, aquest tipus d'animal no havia intentat pondre més enllà del Maresme, si bé hi ha un albirament a Blanes. El fet destacable, però, és que Platja d'Aro és una zona "insòlita" perquè, a priori, l'aigua és massa freda perquè aquesta espècie hi habiti.

Els fets van passar aquest divendres a dos quarts de dotze de la nit quan un veí de Platja d'Aro va veure la tortuga que anava cap a la sorra de la Platja Gran, just a l'alçada de l'Hotel Planamar. De seguida va avisar i diverses persones es van acostar al lloc. La Policia Local va intentar acordonar la zona, però aleshores l'animal va tornar cap a l'aigua.

Abella explica que és "molt important" que la gent no s'acosti a la tortuga ni que se li intentin fer fotografies amb flaix o enllumenar-la, ja que això pot fer que marxi, com va passar.