Imatge del bloc ocupat il·legalment a Tarragona i on els veïns pateixen les conseqüències del consum i el tràfic d'estupefaents.

El tràfic de drogues i la presència d'addictes obliga el veïnat d'un bloc de Tarragona a marxar de casa

El bloc es va ocupar il·legalment fa dos anys, però els problemes s'han agreujat aquest estiu | Quatre famílies ja han marxat de casa i en breu ho faran més inquilins

El veïnat d'un cèntric bloc de Tarragona s'ha vist obligat a fer les maletes a causa de la presència de presumptes traficants i del consum de drogues per part d'addictes en l'interior de l'edifici. Es tracta del número 1 del carrer Pare Agustí Altisent, ubicat a sobre de la delegació provincial de l'Institut Nacional d'Estadística i a tocar dels Jardins del Vapor. El bloc es va ocupar il·legalment fa dos anys, però «els problemes s'han agreujat aquest estiu», diuen des del veïnat. Fins al moment ja han marxat quatre famílies, però de manera imminent ho faran tres inquilins més. «Aquí ja no s'hi pot viure», lamenten. 

Tràfic de drogues i addictes consumint en l'interior d'un cèntric bloc de Tarragona

Portal trencat, persones dormint al pati interior de l'edifici, xeringues al terrat i restes de sang a l'escala. Aquesta és la situació que pateix el veïnat del número 1 del carrer Pare Agustí Altisent de Tarragona. Es tracta d'un edifici propietat d'una entitat bancària. Té dues escales i una alçada de quatre plantes, i les ocupacions il·legals van començar fa dos anys i s'han incrementat considerablement en els últims mesos. De fet, en una de les escales, els veïns quantifiquen en cinc els pisos ocupats i en sis els que pertanyen a inquilins de manera legal. 

Van ser famílies les que van començar a entrar en els pisos buits. «Amb elles la convivència és relativament fàcil. Només hi ha alguns problemes de soroll, però res més», explica Laura Vallejo, veïna del bloc. Els problemes «greus», diu, «van començar aquest estiu, quan van arribar a l'edifici traficants de drogues»

Un pis ocupat per nois joves «molt agressius» i un altre per homes que «venen droga al portal» són el focus del conflicte. «Veiem com els consumidors venen al portal, compren la droga i, després, pugen al terrat per consumir-la», relata. Fins i tot es troben amb «persones dormint a l'escala i al pati interior», i «les dones de la neteja han de recollir les xeringues». 

En imatge, un dels consumidors habituals dormint al pati interior de l'edifici.
En imatge, un dels consumidors habituals dormint al pati interior de l'edifici. | Cedida

 

Els veïns fan les maletes: «Aquí ja no s'hi pot viure»

El tràfic de drogues i el consum és «habitual», segons expliquen des de la comunitat de veïns. Tenen detectats els consumidors habituals, que «pugen i baixen de l'edifici contínuament». Les denúncies a la policia d'aquests fets són moltes, però l'acció dels agents de l'autoritat es veu limitada perquè el propietari de l'edifici és un banc.

«Solvia era qui portava l'administració de les finques, però ara és Tempore Homes qui se n'encarrega. No ens han facilitat cap telèfon ni correu per abordar la situació, i es limiten a enviar incidències al banc», denuncien. De fet, alguns dels pisos que actualment es troben ocupats encara es publiciten a Internet en portals de lloguer d'habitatges. Els preus oscil·len entre els 500 i els 800 euros mensuals. «Però és impossible que ho lloguin perquè hi ha ocupes a dins», diu una de les veïnes afectades. 

Els veïns asseguren que els addictes compren les substàncies i, tot seguit, es dirigeixen al terrat per consumir-les.
Els veïns asseguren que els addictes compren les substàncies i, tot seguit, es dirigeixen al terrat per consumir-les. | TarragonaDigital

 

Vallejo farà les maletes aviat i a finals de mes una altra parella del bloc marxarà. En les últimes setmanes, quatre famílies més també han hagut de mudar-se. «Aquí ja no s'hi pot viure. És impossible», lamenta.