Imatge de l'antic edifici del Banc d'Espanya

La transformació del Banc d'Espanya de Tarragona s'endarrereix i costarà més per seguretat

L'Ajuntament busca una nova manera de finançar el sobrecost, ja que en redactar el projecte executiu s'ha descobert que els forjats, els pilars i les jàsseres necessiten un reforç

El projecte de transformació de l'edifici del Banc d'Espanya de Tarragona en el Banc de la Ciència i el Coneixement de Tarragona s'ha quedat sense data d'inici d'obres. La causa del retard és el sobrecost d'aproximadament 2,3 milions d'euros que l'Ajuntament ha sabut que tindran els treballs de reforma de l'immoble un cop s'ha redactat el projecte executiu.

El motiu, segons l'informe redactat pel consistori, és que «l'estructura de l'edifici no és compatible amb cap ús de pública concurrència, i que cal fer un reforç estructural del sistema de pilars, de forjats i de fonament de l'edifici» per  seguretat. El problema l'ha anunciat aquest dimecres l'Ajuntament, que ja ha demanat una pròrroga dels Fons Feder, que té concedits dos milions d'euros, i que mirarà d'optar als Next Generation per pagar les obres.

L'Ajuntament busca una nova manera de finançar el sobrecost

La diferència entre el cost que figurava a l’avantprojecte i el projecte executiu és, en concret, de 2.290.850 euros. Aquesta evidència obliga a l’equip de govern a replantejar el finançament per poder treure a licitació les obres. En aquest sentit, el conseller d’Economia i Hisenda, també director del Banc de la Ciència i el Coneixement, Jordi Fortuny, considera que cal «buscar una nova fórmula de finançament».

Això, segons el mateix Fortuny, passa per «una pròrroga del Fons Feder o acollir-nos als Fons Next Generation, una opció viable perquè tenim un projecte fet i ben vestit». Mentrestant, el conseller ha explicat que se segueix treballant en la redacció d’un pla de viabilitat econòmica i un pla de mecenatge per quan l’edifici estigui a punt.

Amb tot, Fortuny ha admès que «ara sabem què costa, perquè el 2018 teníem una aproximació», i ha insistit que l'Ajuntament no renunciarà al projecte i que la ciutadania no ha de patir, «perquè el que no farem és convertir el Banc d’Espanya en un altre Jaume I». 

L'informe tècnic detalla que cal reforçar els forjats, les jàsseres i els pilars

El projecte executiu, ja lliurat, recull la transformació de l'edifici emblemàtic en un espai de divulgació científica, també obert a la ciutadania amb espais cívics i sales d’actes. L'estudi tècnic de l’obra determina que necessàriament s’ha de reforçar els forjats per donar-li l’ús públic que es pretén. L'informe recull que tant les jàsseres com els pilars són insuficients, és a dir, que «no es garanteixen les condicions de seguretat que es defineix en la reglamentació vigent».  

En aquest sentit, el conseller de Territori, Xavier Puig, apunta que l'objectiu número u és la seguretat de l'edifici, amb què justifica el sobrecost de la construcció. Tot i això, ha assumit que «no volem que es repeteixi el que ha passat amb el Teatre Tarragona, on encara estem invertint diners per tenir-lo en condicions», per la qual cosa ha defensat una rehabilitació integral  de l’edifici per obrir-lo a la ciutat i fer-lo en «digne» i «emblemàtic».

Dos factors condicionen l'augment del preu del projecte

El pressupost del projecte inicial era de gairebé 5 milions d'euros, i el pressupost del projecte executiu presentat el 13 d’agost de 2021 ha resultat en gairebé 7.250.000 euros. Això representa una desviació del pressupost d’execució dels 2,3 milions d'euros, amb nombres concrets, respecte de l’estimació prèvia feta a l’avantprojecte. L’equip tècnic redactor del projecte és conscient que les instal·lacions no garanteixen les condicions de seguretat que defineix la reglamentació vigent del Código Técnico de la Edificación.

Segons l'Ajuntament, el cost final del projecte s'ha determinat tres anys després perquè és quan s'ha obtingut un coneixement superior de l’edifici, que determina el projecte executiu. El perquè d’aquesta desviació dels costos es deu a dos factors: d'una banda, a l’increment significatiu del preu del ferro durant els darrers mesos, i de l'altra, al fet que el projecte requereix reforços en l’estructura perquè acabi convertint-se en un edifici públic i concorregut amb els nivells de seguretat exigits.