Lliurament de Premis de Recerca en Química 2021

Tres alumnes de secundària guanyen els Premis de Recerca en Química 2021

El certamen va comptar amb el suport de l'AEQT

El passat dilluns 22 de novembre va tindre lloc el lliurament dels Premis Recerca en Química 2021, organitzats per la Facultat de Química de la URV  i patrocinat per l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Enguany, en la 23a edició del certamen, van ser tres estudiants d'educació secundària els qui se'n van emportar els guardons en l'acte presencial celebrat a l'Aula Magna del campus Catalunya.

Un total de 13 treballs de recerca aspiraven al premi

El Premi, que es troba vigent des de fa més de 20 anys, pretén fomentar i premiar la  vocació investigadora i científica entre els estudiants de tercer i quart d'ESO i batxillerat.

Paula Jària, de l'Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, va ser la guanyadora d'aquesta edició pel seu treball «Bioplàstic, el retorn de la natura», i va rebre 1.000 euros com a reconeixement i 800 euros pel centre on estudia.

El segon premi, dotat amb 600 euros per l'autor i 400 per l'institut, va ser per l'estudiant del Col·legi La Salle de Tarragona, Víctor Nadal, gràcies al seu treball «Del residu al bioplàstic».

El tercer i darrer premi se'l va endur Jorge de la Torre, del Col·legi Claver de Raimat de Lleida, pel seu treball «Un comprimit de química: l'Aspirina». L'estudiant va rebre 300 euros per ell i 200 per al seu centre.

En total, es van presentar 13 treballs de recerca  per l'edició d'enguany, on aquells que no van obtenir cap premi també van emportar-se un diploma de reconeixement per ells i per als seus centres de secundària.

El lliurament de premis el van realitzar la rectora de la URV, María José Figueras, la degana de la Facultat de Química, Yolanda Cesteros, la secretària de la Facultat, Maribel Matheu i la presidenta de la Comissió de Comunicació de l'AEQT, Montserrat Vallverdú.

La química, sempre present a la nostra societat

Per complementar l'acte, es va realitzar una xerrada amb el títol «Química a més de 1.000 ºC», de la mà del director de l'Associació per a la difusió del coneixement científic Pèndulum, Marc Boada.

Durant l'activitat, el director va parlar de la importància de la química des de fa moltíssim temps, tant per a la humanitat com per a la seva vida, i quin va ser els motius pels quals es va interessar en aquest sector. A més, Boada va fer un experiment d'obtenció de coure metàl·lic a partir del mineral de malaquita.