Nou Hospital Viamed Salud Tarragona

Inversions milionàries per construir 3 hospitals nous a Tarragona en els pròxims anys

Al nou Hospital Joan XXIII s'hi sumen un de Viamed Salud al Tarraco Centrum i una inversió de Thor al PP9

Els centres de salut han estat al punt de mira durant els últims temps a causa de la pandèmia. Un sector que, abans d'aquest període, havia patit unes grans retallades i vivint moments d'oblit per part de les autoritats.

Després d'això torna a ser un valor a l'alça en el qual s'ha centrat tothom per fer inversions en els centres ja actius i en les renovacions que estaven aturades des de fa temps. 

El nou Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona es planificava ara fa cinc anys, quan Toni Comín en presentava el projecte. Temps després i amb una pandèmia pel mig, ja han vist la llum algunes noves instal·lacions.

I al centre públic, també se li sumen l'arribada de dos nous centres hospitalaris. Un d'ells al Pla Parcial 9 (PP9), una aposta de Thor Private Equity Spain, i l'altre al Pla Parcial 10 (PP10), on se situarà el Tarraco Centrum de Ten Brinke, fet per Viamed Salud —propietaris de la Monegal.

L'Hospital General de Tarragona

Thor Private Equity Spain ha escollit Tarragona per fer un Hospital General. Unes instal·lacions que s'ubicaran al PP9, entre l'A-7 per sota i la T-11 per damunt. Limitant amb la zona residencial de la Floresta i a tocar per la part posterior del Carrefour i Bauhaus de les Gavarres.

L'hospital comptarà amb una superfície construïda de 30.000 metres quadrats i una superfície enjardinada i de vianants de 5.600 m2. La inversió del projecte és d'aproximadament 60 milions d'euros.

El complex comptarà amb 120 habitacions individuals, vuit unitats de bloc quirúrgic, àrea de fisioteràpia, cafeteria, sales d'extraccions, sis àrees d'urgències, 62 de consultes externes, àrea de mamografia, radiologia i ecografia, sales de formació, laboratoris, àrea d'obstetrícia, àrea d'endoscòpia, àrea de nounats, vuit unitats de cures intensives (UCI) i 350 places d'aparcament.

La previsió de la companyia és començar les obres entre l'últim trimestre de 2022 i el primer de 2023. L'activitat hospitalària començaria l'any 2025.

Addicionalment, també s'integrarà una residència de gent gran medicalitzada, amb una àrea de recuperació, amb la finalitat de crear un hub de la salut. 

Nou Hospital General de Tarragona
Thor Private Equity Spain aposta per un nou hospital a Tarragona | Cedida

Viamed Salud sumarà un altre hospital a Tarragona

Ben a prop del futur Hospital General de Tarragona, també hi haurà un altre centre sanitari. En concret, al Parc Comercial Tarraco Centrum, de Ten Brinke, al PP10. Viamed Salud, propietària de la Monegal, té previst construir un hospital que es posi en marxa a finals del 2024.

Ocuparà una superfície de 20.000 metres quadrats. Inicialment, les instal·lacions disposaran de 102 llits i un bloc quirúrgic compost per 11 quiròfans i una sala d'hemodinàmica d'última tecnologia.

També hi haurà 16 llocs de recuperació postquirúrgica i una Unitat de Vigilància Intensiva (UVI) amb sis espais en box individual. L'hospital de Viamed Salud comptarà amb 15 llocs d'hospital quirúrgic de dia, endoscòpia i una àrea de consultes externes amb 45 gabinets dissenyats per especialitat.

Hi haurà una Unitat d'Urgències amb 21 boxs i observació amb circulacions i àrees específiques per a pediatria i obstetrícia. A tot això s'hi suma una Àrea de Diagnòstic per la Imatge, digitalitzada i amb equipament d'última generació i baixa dosi.

Un projecte que comptarà amb una inversió estimada superior als 50 milions d'euros. Es preveu que hi hagi uns 600 llocs de treball, entre col·laboracions directes i indirectes.

Nou Hospital Viamed Salud Tarragona
Viamed Salud sumarà un nou hospital a Tarragona | Cedida

El nou Joan XXIII comença a prendre forma

Abans dels nous hospitals projectats en les últimes setmanes, Tarragona ja esperava el nou Hospital Universitari Joan XXIII. La primera fase de treballs van començar a principis de maig i ja es va presentar la nova Unitat de Cures Intensives (UCI), a més del canvi d'accés al servei d'Urgències.

Una primera fase que contempla treballs previs, afectacions i trasllats de serveis i afectacions a edificis C, D i Francolí. A més, canvis en vials i aparcaments d'ambulàncies d'urgències; accessos provisionals a l’edifici D; sondeigs per detectar cavitats; arqueologia resultant de l’estudi preliminar; ampliació del nucli vertical de l’edifici C i la construcció de l’estructura i tancament de l’edifici de despatxos mèdics.

La segona fase contempla la construcció del nou edifici. En aquest es farà l’àrea d’hospitalització per a 252 pacients, bloc quirúrgic amb 14 quiròfans, el 70 % de l’hospital de dia amb 58 punts d’atenció o medicina nuclear amb 20 sales de radiodiagnòstic.

A tots aquests serveis s'hi sumen gabinets, intervencionisme, admissions, magatzem general, mortuori, despatxos mèdics i sales de treball, nou accés unificat a urgències i reforma parcial de les urgències, la rambla d’unió entre edificis, l’heliport provisional que donarà pas a l’heliport definitiu situat a la coberta i la marquesina d’accés a l’edifici.

El total de superfície construïda d’aquesta primera fase és de 78.873,42 metres quadrats dels quals 53.000 metres quadrats són assistencials. A més, una  superfície d’urbanització de 14.139,90 metres quadrats.

El nou centre públic sanitari tarragoní representa una inversió de prop de 170 milions d’euros, per una actuació que permetrà construir un centre modern i més eficaç.

Nou Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona

El Joan XXIII ja ha començat les obres | Cedida