Imatge d'arxiu d'una cambra hiperbàrica

Santa Tecla obrirà l'any 2021 la primera cambra hiperbàrica de Tarragona

Es calcula que, a ple rendiment, la cambra podrà atendre cada any uns 500 pacients

Santa Tecla preveu comptar amb la cambra hiperbàrica l'any vinent | ACN

Experts de la xarxa sanitària Santa Tecla han presentat, aquest matí de dijous, 13 de febrer, el projecte de  cambra hiperbàrica que volen instal·lar a l'àrea metropolitana de Tarragona. La presentació ha comptat amb l'assistència d'una cinquantena d'experts en la gestió d'emergències a la demarcació i s'ha dut a terme al Centre Tarraconense El Seminari.

Entre els assistents hi havia representants territorials de Protecció Civil, Salvament Marítim, mútues d'accident de treball, la unitat de busseig de la Guàrdia Civil, de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, de l'Hospital Joan XXIII, del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i de diversos clubs de submarinisme, entre altres.

500 pacients l'any

Tot i que encara no ha tancat les vies de finançament, la institució la vol posar en marxa el 2021. La cambra s'instal·larà al Complex Santa Tecla Llevant de la Vall de l'Arrabassada.

Segons els experts, un equipament d'aquestes característiques és necessari a Tarragona perquè a la demarcació «hi ha la concentració d'empreses químiques  al polígon més important del sud d'Europa; un important flux de mercaderies perilloses per carretera i tren i activitat important de submarinisme, tant professional com de lleure».

Es calcula que, a ple rendiment, la cambra podrà atendre cada any uns 500 pacients que, ara com ara, o bé es queden sense el tractament d'oxigenoteràpia recomanat, o bé s'han de desplaçar a Barcelona o Castelló. D'aquests, un 90% correspondrien a activitat programada i, la resta, a casos urgents relacionats amb intoxicacions de fum, cremades i malalties de descompressió. La cambra permetria donar una resposta ràpida a incidents al complex químic i al port de Tarragona, o a submarinistes que pateixin un accident de busseig.