Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tarragona 2018 tanca comptes amb un superàvit de 152.659 euros

La ciutat ha rebut 67 milions d'euros d'inversions i els Jocs s'han fet amb «la meitat de pressupost que a Almería»

Participants a la Comissió Informativa i de Seguiment dels Jocs Mediterranis que s'ha fet aquest dimecres a l'ajuntament
Participants en la Comissió Informativa i de Seguiment dels Jocs Mediterranis que s'ha fet aquest dimecres a l'ajuntament | TarragonaDigital.com

 

Següent pas en la batalla pel relat polític dels Jocs Mediterranis. L'oposició insisteix en el concepte «opacitat» però el cert és que, per primera vegada, l'equip directiu de Tarragona 2018 ha trobat un discurs polític coherent per vendre una gestió positiva. Tant Javier Villamayor, comissionat dels Jocs, com Víctor Sánchez, director de la fundació Tarragona 2017, han insistit en què «comparats amb altres edicions dels Jocs Mediterranis, Tarragona ha sigut un èxit i el tanquem, provisionalment, amb un superàvit de 152.659 euros tot i el nostre baix pressupost».

I els motius pels quals consideren que han sigut «un èxit» són que «amb pràcticament la meitat de pressupost que a Almeria, Tarragona 2018 ha tingut major i millor participació, 3.648 esportistes; la més nombrosa en participació d'esportistes femenines; una major vila olímpica, una major projecció en mitjans i una major sostenibilitat econòmica: han costat 27 milions d'euros, mig milió que ha posat l'ajuntament, i en rebem 67 en inversions».

«Voldria destacar», ha explicat Villamayor, «que Almería va ser gestionada per una associació i  nosaltres hem apostat per una fundació de dret públic, obligada a actuar sempre amb respecte a la llei, la transparència, la publicitat i la lliure concurrència. La Fundació es dissoldrà el primer trimestre de l'any vinent. El nostre camí és molt més difícil i exigent».

El 15% d'entrades venudes als Jocs Mediterranis

També han dibuixat, una mica més Villamayor que Sánchez, que ha arribat a dir que se sentia «defraudat»  en referència a les poques entrades venudes per assistir als Jocs, una mica d'autocrítica.  La xifra d'entrades venudes, el 15% de les que s'havien posat a la venda, ha sigut reconeguda, a preguntes dels periodistes, com una mostra clara de la «manca d'entusiasme que els Jocs van despertar entre els tarragonins i les tarragonines».

«Havíem pressupostat 1 milió d'euros», ha explicat Villamayor, «en concepte de recaptació d'entrades, seguint les indicacions de l'empresa concessionària, i prop de 100.000 en concepte de marxandatge però en cap dels dos hem assolit els nostres objectius».

«Ara bé, sí que és un senyal de que alguna cosa no s'ha fet bé però voldria destacar que així i tot presentem unes xifres amb superàvit i això és senyal de responsabilitat. Si jo m'hagués gastat la quantitat prevista per accions de comunicació  ara deixaria la ciutat endeutada però segurament presentaria millors xifres de venda d'entrades» ha reblat el també tinent d'alcalde socialista tarragoní.

Sobre els dubtes, la gestió del llegat dels Jocs i el degoteig constant de notícies negatives sobre aquests, també han sigut clars. «Ens fem nostra la proposta del grup municipal de Ciutadans de mantenir la titularitat pública de les instal·lacions i que, d'aquestes,  se n'ocupi el Patronat Municipal d'Esports mentre que de dinamitzar l'anella, cercar activitat econòmica i per tan nous ingressos, se'n faci càrrec l'Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic» ha avançat Javier Villamayor.

Preguntats sobre si tenen constància de què restin pagaments pendents dels Jocs, Víctor Sánchez ha sigut molt clar: «Sí, i tant. Queden 6.300.000 euros per pagar i encara tenim pendent de rebre 4.7500.000 de diferents administracions que han col·laborat amb els Jocs Mediterranis».

Aquestes xifres les han presentat als mitjans Sánchez i Villamayor després de la reunió de la Comissió Informativa i de Seguiment dels Jocs Mediterranis. Comissió de la qual la portaveu del grup municipal de la CUP, Laia Estrada, s'ha aixecat i marxat abans d'hora  assegurant que «és una presa de pèl». El cert és que hi ha molta diferència entre el discurs dels organitzadors dels Jocs i l'oposició política, menys Ciutadans.

Malestar a l'oposició per la filtració als mitjans

Els portaveus d'ICV, Arga Sentís; PDECat, Didac Nadal; Esquerra, Pau Ricomà, i la CUP, Laia Estrada, han sigut els primers a atendre als mitjans en acabar la Comissió. Tots han coincidit en valorar negativament tant la comissió com haver-se'n assabentat pels mitjans del que els hi explicarien. També han posat en dubte les xifres que han ofert els màxims responsables dels Jocs.

Pau Ricomà ha reiterat que «la meva desconfiança es basa en l'experiència amb aquesta comissió» mentre que Didac Nadal no ha tancat la porta a acabar tenint tota la informació dels Jocs per via judicial encara que «l'alcalde Ballesteros ho titlli de ximpleria. Ell fa molt temps que està en política i potser li semblarà una ximpleria però li agrairia que deixés als que som del món del Dret decidir quina tutela judicial preferim».

Portaveus d'Esquerra, CUP i PDECat sol·licitant un ple extraordinari monogràfic sobre els Jocs Mediterranis
Portaveus d'Esquerra, CUP i PDECat sol·licitant un ple extraordinari monogràfic sobre els Jocs Mediterranis | TarragonaDigital.com

 

Laia Estrada ha definit com a vergonya el fet que «anem a una comissió sense informació i la informació l'hàgim de saber pels mitjans de comunicació i no ens la faciliti l'equip de govern» i Arga Sentís ha confessat «sortir amb dubtes de la mateixa i espero que s'esvaeixin aviat amb una nova reunió». Tots han traslladat a Villamayor i Sánchez les preguntes que volen que es responguin en una propera convocatòria extraordinària d'un ple municipal monogràfic per parlar dels Jocs Mediterranis.

Javier Villamayor, per la seva banda, ha afirmat que «convocarem la Comissió Informativa les vegades que facin falta» i també ha recordat que «l'alcalde convocarà el ple extraordinari dels Jocs».