Imatge d'un treballador de l'Associació Aurora desbrossant canya

L'Ajuntament del Morell i Aurora s'alien per recuperar el tram baix del riu Glorieta

El projecte, que va començar a executar-se el passat mes d'octubre, té l'objectiu de regenerar el bosc de ribera

L'Ajuntament del Morell i l'Associació Aurora, amb el suport de l'Agència Catalana de l'Aigua i la col·laboració dels ajuntaments del Rourell i Vilallonga del Camp, impulsen un projecte de millor del bosc de ribera del tram baix del riu Glorieta. La iniciativa neix amb la voluntat de millorar l’estat ecològic d’aquest entorn natural i lluitar contra l’amenaça que suposen les diferents espècies exòtiques invasores presents en aquest tram de riu.

L'actuació es farà al tram baix del riu Glorieta fina a la seva desembocadura, a la zona de la Granja dels Frares, en un tram de 3,62 quilòmetres, a banda i banda del riu. El projecte té dos objectius principals: d’una banda, la millora i consolidació del bosc de ribera, i de l’altra, la creació d’una bassa temporal per a organismes aquàtics a l’espai de la Granja dels Frares.

Eliminar les espècies vegetals invasores

La primera intervenció contempla l'eliminació de diferents espècies vegetals exòtiques invasores que estan presents en l’entorn. En aquest sentit, les espècies autòctones corren perill de desaparició davant les espècies invasores, motiu pel qual es preveu l’eliminació de l’ailant i la falsa acàcia mitjançant protocols específics per a aquestes espècies.

També es contempla la retirada de canya i el seu control de rebrot posterior. Així mateix, es realitzaran diverses plantacions per tal d’afavorir la consolidació del bosc de ribera al tram del riu Glorieta que passa per la Granja dels Frares. Una part d'aquestes plantacions es faran en el marc d'una plantada popular oberta a la ciutadania.

L'Associació Aurora també organitzarà cinc jornades d’educació ambiental adreçades als escolars dels tres municipis, amb l’objectiu de fomentar la descoberta d’aquest entorn natural. Tot plegat, per tal d'implicar i conscienciar la ciutadania envers la conservació de la natura, fent que aquest projecte tingui un impacte transversal a tota la població.

Així mateix, el projecte preveu l’excavació d’una bassa temporal a l’espai de la Granja dels Frares, amb l’objectiu de fomentar la presència d'organismes aquàtics amenaçats per la pèrdua d’hàbitat i l’escalfament global.

Desenvolupament de l’actuació

Les actuacions es van iniciar el passat mes d’octubre i s'allargaran durant 14 mesos, durant els quals una brigada forestal del centre especial de treball de l’Associació Aurora, que integra laboralment persones amb problemes de salut mental, treballarà a la zona. En total, es netejarà una superfície de 898 m² de nuclis d’ailant i falsa acàcia, es desbrossaran 3.232 m² de canyar i s’extrauran 360 m² rizoma.

Així mateix, per compensar la retirada de les espècies exòtiques invasores, es plantaran 220 plantes entre arbres i arbustos. Pel que fa a la bassa temporal, comptarà amb una superfície de 150 m² i un volum de 280 m³ i comptarà diferents plafons informatius. L’aigua s’aprofitarà de la séquia de la comunitat de regants, la qual també serà desbrossada de canya.