El passat mes de novembre d'aquest 2018, l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va visitar l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, al centre penitenciari de Mas d'Enric. Així ho afirmava el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Norbert Miracle, en una carta dirigida a la germana de Jordi Turull, qui es preguntava què feia l'església davant la situació de presó preventiva dels dirigents polítics independentistes.
Un cop feta pública la carta, s'ha confirmat que tots els bisbes catalans que tenen presos polítics en el seu àmbit territorial han visitat els reclusos, confirmant que ho tornaran a fer de manera discreta en motiu de les festes de Nadal.
«Respecte i profunda preocupació»
Norbert Miracle, en nom de la Conferència Episcopal Tarraconense, mostrava el seu malestar davant una presó preventiva que «costa d'entendre», si bé remarcava «el respecte escrupolós que els bisbes volen mantenir a les diverses opcions polítiques lícites i presents en la comunitat eclesial».
En referència a la recentment iniciada vaga de fam per quatre dels polítics empresonats, l'església tarraconense mostra la seva preocupació davant una iniciativa que «mostra la situació excepcional en què es troben aquests i altres dirigents catalans a la presó preventiva decretada pel Tribunal Suprem que els comporta un llarg temps de privació de llibertat, sense que s'hagi celebrat cap judici oral». I en aquest sentit, la missiva reafirma el desig que «les autoritats judicials competents resoldran de forma ràpida i ajustada al dret els recursos plantejats, i que el futur judici a què seran sotmesos serà amb plenes garanties i en el mínim període de temps possible».
Tot plegat en una missiva que finalitza afirmant que «els bisbes s’uneixen respectuosament a la vostra preocupació pel vostre germà i pels altres que estan realitzant vaga de fam»; si bé tanca la porta a declaracions o accions més contundents, afirmant que «el respecte escrupolós que els bisbes volen mantenir a les diverses opcions polítiques lícites i presents en la comunitat eclesial, no és absentisme o distància freda sinó valoració positiva de la pluralitat».