Pla general de l’equip treballant en la campanya d’excavació al jaciment de Mas dels Frares, a Constantí

Arrenca la campanya d'excavacions a la vil·la romana del Mas dels Frares de Constantí

Durant els treballs de 2019 es va trobar restes d'un magatzem agrícola amb grans tenalles

Les excavacions arqueològiques a la vil·la romana del Mas dels Frares, a Constantí, han començat aquesta setmana. La intervenció es fa en el marc del projecte de recerca 'Estudi i difusió de la vil·la romana del Mas dels Frares, I Fase', sota la coordinació de Josep Maria Macias, cap de l'equip de recerca en Arqueologia Cristiana i de l'Antiguitat Tardana, i la direcció tècnica de Karen Fortuny i Francesc Rodríguez.

En la campanya d'aquest any, també hi participen quinze estudiants que s'encarregaran de les tasques d'excavació arqueològica, dibuix arqueològic, consolidació arquitectònica i estudi de materials. Els treballs arqueològics en aquesta vil·la romana van començar l'any 2019 en el marc d'un conveni de col·laboració entre la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'ICAC i l'Ajuntament de Constantí.

L'objectiu de l'actuació és potenciar la recerca arqueològica al jaciment rural de Mas dels Frares i valorar l'entitat patrimonial d'aquesta vil·la romana de l'antic 'territorium' de Tàrraco. El projecte també té el suport del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Catalunya.

Una vil·la senyorial amb un magatzem agrícola

Segons l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), el jaciment es va construir durant el canvi d'Era que va perdurar fins al segle VII. En les campanyes dels anys 2019 i 2020, es va constatar que era una vil·la senyorial i s'hi van trobar restes d'un magatzem agrícola amb grans tenalles. Els treballs van seguir una estratègia de petits sondejos al terreny per traçar l'abast del jaciment.

Llavors, es van localitzar les restes d'un magatzem agrícola amb grans tenalles que servien per emmagatzemar vi. També es van prendre mostres orgàniques per obtenir indicis de l'activitat productiva associada al vi.

Des de l'ICAC indiquen que la seva recerca «pot aportar nous testimonis històrics» sobre l'elaboració de vi a Catalunya i «demostrar que en un espai contigu al mateix celler experimental del Mas dels Frares, on avui dia es formen futurs enòlegs, ja es feia el vi en l'època romana».