Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general dels treballs d'excavació d'una fossa de la Guerra Civil al cementiri de Salomó, el 21 d'octubre del 2020

Un testimoni de la Guerra Civil: L'avi de Salomó que ha guiat la localització de la fossa

En Jaume Colet tenia 9 anys quan la guerra va passar pel municipi

El passat 21 d'octubre es va iniciar l'obertura d'una fossa  de la Guerra Civil a Salomó. En aquesta, es creu que hi ha enterrats una vintena de soldats republicans assassinats durant l'ocupació del poble el gener del 1939. La memòria oral que corre pel poble assenyala que alguns veïns van recollir amb un carro els cadàvers que hi havien estesos a terra i els van enterrar en una fossa al cementiri.

La del municipi del Tarragonès és la 32a fossa que s'obre gràcies al Pla de fosses de la Generalitat de Catalunya i, la consellera de Justícia, Ester Capella, assenyalava que «treballem per poder començar a tancar el dol i per començar a recordar». Fins ara, s'han trobat 14 restes de soldats republicans enterrades.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Viure els fets

Des de llavors ha plogut molt i les persones que van viure aquells temps, cada cop són menys. Un d'ells és Jaume Colet, qui quan tenia nou anys va veure unes imatges que se li van clavar a la retina i no ha pogut oblidar mai més. Ell, segons explica Catalunya Ràdio, ha estat l'indicador d'on es trobava la fossa a Salomó.

El pare del senyor Colet, pagès de professió, recollia amb el seu carro els soldats caiguts en la batalla. «Quan veies els pobres soldats d'aquella manera, mare meva», explica en Jaume, que no l'acompanyava, però sí que sabia on els dipositaven. En ser preguntat per la impressió d'aquells fets ho titlla d'inexplicable. «Els mataven igual que mosques», argumentava en Jaume, qui deia que «va quedar tot fet una porqueria». A més, la família Colet va ser de les poques que es van quedar a la localitat tarragonina en ple hivern del 1939.

El pla de fosses

Des de l'any 2017, el Pla de fosses de la Generalitat de Catalunya planifica i prioritza l'obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. Les excavacions que s'han realitzat en diferents punts han facilitat la recuperació de 316 persones, vuit de les quals han estat identificades amb el programa d'identificació genètica.  En aquest sentit, es prenen mostres d'ADN i es comprova que són les persones que s'estan buscant en aquella localització.

La Direcció General de Memòria Democràtica té documentades 523 fosses i es calcula que a Catalunya hi ha unes 20.000 persones enterrades en fosses de la Guerra Civil.