Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Cambra de Comerç de Tarragona, porta d'entrada a Àfrica per a empreses de tot l'estat

Aquest ens és pioner en l'obertura de mercats a països subsaharians des de fa vint anys

Font del Centenari a Tarragona
Imatge de l'edifici de la Cambra de Comerç de Tarragona  | Miguel Cabrerizo

 

Àfrica és el futur. La Cambra de Comerç de Tarragona té clar que és una de les regions del món que més oportunitats està generant per les empreses exportadores. I és que el creixement del mercat és imparable. Dit així avui és fàcil. Però fa vint anys, quan gairebé ningú s'atrevia a posar-hi un peu, la Cambra de Tarragona va decidir apostar per l'Àfrica subsahariana.  Avui és una de les institucions més reconegudes a l'Estat espanyol pel que fa al comerç exterior en aquesta regió.

Àfrica, el tret diferencial de la Cambra de Tarragona

L'any 1998 la Cambra va decidir fer les primeres immersions a l'Àfrica subsahariana, i va començar per dos països: Costa d'Ivori i Ghana.  «Ghana era un mercat on estava tot per fer però amb un potencial enorme», explica Roberto Barros, responsable d'internacionalització de la Cambra, que va saber veure des d'un començament aquest potencial.

Es van decidir per aquesta regió per un motiu molt concret però molt arriscat: era on ningú anava. «Hi ha molts mercats on altres Cambres anaven, però vam veure que hi havia mercats com Camerun, Gabon, Zàmbia, Ruanda, Níger o Burkina Faso, entre altres, on no anava ningú. Vam decidir que seríem nosaltres», explica Barros. «Anàvem a porta freda, no sabíem que ens trobaríem, però a poc a poc ens anaven seguint empreses», explica. Així van començar les missions d'aquesta entitat a diversos països africans.

S'han convertit en un referent, no només per empreses del territori, sinó de tot l'Estat espanyol. Fins i tot l'Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX) els ha reconegut la feina i els ha demanat assessorament per obrir mercat en algun país concret. La Cambra de Tarragona organitza al voltant de 10 missions l'any en les quals visiten entre 28 i 30 països de tot el món, un 90% africans.

L'exportació a Àfrica, un avantatge en temps de crisi

Cap altra Cambra de l'Estat o institució ha organitzat missions tan exitoses com les de Tarragona en aquesta regió. Sobretot fa uns anys quan fins a 35 empreses s'unien al viatge. La feina de la Cambra consisteix a donar assessorament a les empreses que volen exportar, aconsellant els mercats més interessants depenent del producte. A més, faciliten el viatge i tota la logística i fan acompanyament, organitzant una agenda de treball amb potencials importadors.

Imatge d'un grup d'emprenedors
Imatge d'un grup d'emprenedors | TarragonaDigital.com

 

És a dir,  aplanen al camí a les empreses perquè començar a vendre en aquests indrets sigui més fàcil. «Les empreses marxen del país amb molta informació, contactes i una fotografia del país que permet fer el seguiment a partir d'aquell moment. Portem empreses a mercats on, sense nosaltres, no hi anirien mai», manifesta Barros. A cada missió hi participen entre 10 i 15 empreses actualment, tot i que en anys anteriors, durant la crisi a Espanya, van arribar a ser 35.

La crisi va fer que moltes empreses que fins aquell moment no havien sigut exportadores comencessin a mirar fora gairebé com una qüestió de supervivència. «Vam ajudar moltes empreses», diu convençut Barros. I explica: «Lamentablement, com sempre, quan el mercat nacional torna a millorar, les empreses deixen d'invertir a sortir a fora, i queden aquelles que tenen vocació exportadora», explica aquest expert.

A les missions participen empreses de tot l'Estat espanyol, ja que la Cambra de Tarragona és l'organisme amb més experiència i més presència en aquesta zona. A més, asseguren que la presència d'empreses d'arreu de l'Estat, que paguen perquè la Cambra els faci l'acompanyant, serveix també perquè aquesta pugui ajudar a les empreses més petites del territori a finançar les missions.

La Cambra va ser pionera en l'obertura de mercat a 14 països africans. L'any 2017 va realitzar 10 missions amb un total de 100 participants, un 35% de Catalunya i la resta d'altres regions de l'Estat espanyol. En total es van fer 2.800 contactes comercials durant aquestes missions.

Imatge d'una oficina
Imatge d'una oficina | TarragonaDigital

 

Les empreses que decideixen obrir-se pas en aquesta zona del món són molt diverses. Àfrica necessita des de maquinària agrícola o additius d'alimentació animal, fins a productes semiacabats o acabats, tecnologia, maquinària i material de construcció o vehicles. És a dir, de tot.

Àfrica, el mercat que més creix 

Arribar fins aquí, però, no ha sigut fàcil. «Ens hem arriscat molt», assegura Barros. I a més, explica, va ser difícil, en un principi, convèncer a les empreses. Sobretot per la imatge que la gent té d'Àfrica: un país on la seguretat està en dubte i on sembla que no hi hagi oportunitats. Barros fa allò que molts dels que han viatjat per Àfrica fan, i és ressaltar les diferències de cada país. Així i tot assegura que en alguns casos han viscut moments complicats, sobretot per temes de seguretat.

Per això la Cambra aposta per viatges segurs, i per tant, a vegades cars. «Àfrica és cara perquè si no fas vida local, tot el que hi ha és importat i, per tant, car, però és un avantatge per les empreses», assegura.

Àfrica té una dimensió i un potencial enorme.  Alguns països creixen a una velocitat desorbitada. Segons Barros ho fan, com a mínim, un 5 o 7% anual, tot i que hi ha països que creixen cada any un 12%. «És una evolució molt evident, acaben canviant barris sencers, cada cop hi ha més infraestructures, indústria agroalimentària i a l'Àfrica de l'Est està evolucionant molt el turisme», explica.

És per això que els nous mercats que s'estan generant necessiten productes de les nostres empreses. Barros assegura que totes les empreses d'allí els obren amb els braços oberts perquè volen ampliar el seu ventall de productes. «Volen créixer encara més, el mercat està cada dia demanat més producte, més varietat de productes i productes amb un valor afegit cada vegada més gran», remarca. És el cas, per exemple, de la República Democràtica del Congo o Costa d'Ivori.

Aquestes són les misions internacionals que fa la Cambra aquest 2018
Destins on la Cambra fa les missions internacionals aquest 2018 | Cambra de Comerç de Tarragona

 

«El qui va entrar a Costa d'Ivori l'any 1998 avui s'ha fet ric a Costa d'Ivori», senyala com a exemple de l'èxit de l'exportació en aquesta regió. «Parlem d'un mercat de 1.300 milions d'habitants avui però que l'any 2050 serà de 2.000 milions d'habitants», exclama. Noves generacions que demanaran productes d'aquí. I assegura: «No hi ha cap continent que tingui un potencial com Àfrica. Serà el mercat que més evolucionarà, perquè cada cop hi ha més democratització i menys conflictes i perquè l'increment de la població és enorme», explica aquest expert.

No es pot deixar de banda, tampoc, Àsia, un mercat també molt potent, que, tot i que fabrica molts productes, la classe amb més poder adquisitiu prefereix comprar productes europeus.

Què exportar en cada país africà

L'experiència és un grau. A la Cambra de Tarragona ho saben bé, i és que després de 20 anys trepitjant aquest territori els ha permès conèixer al detall els diferents mercats. De fet més enllà de les missions, assessoren empreses sobre el seu negoci en aquesta regió. I fins i tot tenen una pàgina web dedicada a aquest tema, amb detalls de cada país.

Imatge d'una reunió empresarial
Imatge d'una reunió empresarial | TarragonaDigital

 

Etiòpia, per exemple, un país on el principal sector per la inversió són l'agrícola, la indústria manufacturada i els serveis immobiliaris, necessita automòbils, maquinària, aparells mecànics o productes relacionats amb el plàstic i els metalls. Angola, un país en reconstrucció després del conflicte que va acabar el 2002, necessita material de construcció, elaborar productes alimentaris, material per l'agricultura i per l'extracció del petroli.  En aquest cas és el govern el qui facilita la inversió estrangera.

Aquests són només dos exemples de les possibilitats que ofereix un continent enorme, amb plena evolució i amb una perspectiva de creixement gairebé imparable. El futur doncs, està a Àfrica.