Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Constantí acull la XXIII Trobada d'Armats de les Comarques de Tarragona

Constantí, a punt per acollir 700 armats en la XXIII Trobada d’Armats de les Comarques de Tarragona

L’Ajuntament vol que sigui la trobada faci història | Es tracta de la 23a edició a les comarques tarragonines

Constantí acull la XXIII Trobada d'Armats de les Comarques de Tarragona
Constantí acull la XXIII Trobada d'Armats de les Comarques de Tarragona | Judit Sabaté

 

Constantí, poble amb el nom del 61è emperador de l’Imperi Romà, i també poble amb un dels vestigis més importants de l’època romana, la vil·la de Centcelles. És l’escenari idoni perquè enguany el municipi sigui l’amfitrió de la 23a Trobada d’Armats de les Comarques de Tarragona. Centenars de túniques, armadures, cascs, llances, timbals és l’estampa que es veurà aquest diumenge, 7 d’abril, pels carrers de Constantí. De fet, és la segona vegada que el poble acull la trobada, ja que també ho va fer fa 21 anys, el 1998.  

Hi participen 22 agrupacions d’armats, la gran majoria de les comarques tarragonines, tot i que n’hi ha algunes que hi assisteixen com a convidades. La desfilada l’encapçalaran els armats de Constantí, de la Confraria del Sant Crist de la Puríssima Sang. Per darrere, hi aniran els dos grups convidats d’aquest any, els armats de Manresa i els de la Confraria de la Santa Espina Armats i Vestes de Martorelles.

Els armats de Constantí tenen el paper d'amfitrions en aquesta XXIII trobada
Els armats de Constantí tenen el paper d'amfitrions en aquesta XXIII trobada | Judit Sabaté

 

A continuació, un sorteig va decidir l’ordre en què desfilarien els armats de la resta de pobles: Riudoms, l’Arboç, Montbrió del Camp, l’Espluga de Francolí, Bellpuig, el Pla de Santa Maria, el Vendrell, Flix, Vilallonga del Camp, Alcover, Montblanc, la Pobla de Mafumet, Valls, la Selva del Camp, Mont-roig del Camp, Riudecols, Reus, les Borges Blanques i Juneda. En total,  gairebé 700 soldats romans.  

«Almenys fa un any que treballem en la trobada d’Armats», però els darrers mesos és quan s’ha intensificat la feina, expliquen Josep Maria Salvat i Filomena Sabaté, presidents de la Confraria de la Puríssima Sang. Fa dies que ja està tot previst, fins al més petit detall. La jornada començarà a primera hora del matí, ja que a partir de les 7 aniran arribant els armats dels diferents pobles tarragonins. El pavelló de l’institut s’habilitarà per acollir l’esmorzar, a partir de les 8. De 9 a 10 serà l’hora per canviar-se, ja que els armats hauran d’estar a la seva posició a les 10 en punt.

La Filomena i Salvat, presidents de la confraria constantinenca
La Filomena i Salvat, presidents de la confraria constantinenca, observen les cintes de les trobades anteriors | Judit Sabaté

 

El recorregut començarà sota la mirada de Constantí I El Gran

El punt d’inici del recorregut serà al capdamunt de l'acabada de renovar avinguda de l’Onze de Setembre, que els armats gairebé estrenaran. També s’estrenarà, d’alguna manera, el nou bust de l’emperador Constantí I El Gran, situat al capdamunt de l’avinguda. Els armats de cada poble s’aniran col·locant avinguda avall, mirant cap al bust. L’alcalde, Óscar Sánchez, serà l’encarregat de donar la benvinguda a les colles,  juntament amb una  recreació a càrrec de l’emperador Constantí. A continuació, començaran a desfilar, sota la mirada de l’emperador.

El recorregut passa per gairebé tot el poble. Començarà a l’avinguda Onze de Setembre fins a la plaça de la Generalitat, el carrer de Centcelles, carrer de Jaume I, carrer dels Horts, carrers Major, carrer de les Creus, carrer de Falset, carrer de la Pobla de Mafumet i fins a la muralla, al carrer de Sant Pere. Allà hi haurà un punt d’avituallament on els armats podran descansar una estona, a més de fer-se la fotografia oficial davant de les muralles, un altre punt emblemàtic del municipi. La desfilada, però, no acaba aquí, ja que continuarà pel carrer de Sant Pere, carrer Barcelona, carrer de Sant Sebastià i tornarà al punt d’inici. A la plaça de les Escoles els esperaran les diferents autoritats territorials i l’emperador Constantí, on es farà l’entrega de records i cintes commemoratius de la trobada. De cada municipi vindrà un representant, ja sigui l'alcalde, el tinent d'alcalde o un regidor. Per part de la Diputació de Tarragona, hi assistirà el vicepresident segon, Josep Masdeu.

Els armats de Constantí en la XXII 22a Trobada d'Armats, a Riudoms | Laia Solanellas

 

L’Ajuntament vol que la trobada faci història

La Trobada d'Armats està organitzada conjuntament amb la Confraria i l'Ajuntament de Constantí, amb la regidora de Cultura i Patrimoni, Dolors Fortuny, al capdavant. Entre organització i voluntaris, hi ha gairebé un centenar de persones de diferents perfils. Personal de l’Ajuntament, membres de la Confraria i gent vinculada al teixit associatiu del poble.

Darrere d'una Trobada d'Armats hi ha una complexa organització plena de detalls. L'Ajuntament assumeix totes les despeses i cedeix diversos espais municipals, com ara l'institut, on se servirà l'esmorzar, o l'escola Mossèn Ramon Bergadà, que els participants utilitzaran per canviar-se. «No hem volgut escatimar, és un esdeveniment molt important i volem que tothom marxi content», explica Dolors Fortuny. També s'han elaborat uns recordatoris de la XXIII Trobada d'Armats, que són una rèplica en miniatura de l'acabat d'estrenar bust de Constantí, el qual es lluirà públicament per primera vegada aquest diumenge.

L'escut dels Armats de la Confraria del Sant Crist de la Puríssima Sang de Constantí
L'escut dels Armats de la Confraria del Sant Crist de la Puríssima Sang de Constantí | Laia Solanellas

 

Especialment per a la trobada s'ha editat un opuscle dels Armats de Constantí, que es regalarà als participants, hi haurà una quadriga romana que encapçalarà la desfilada, les bosses de record pels armats participants seran reciclables, i un llarg etcètera de detalls organitzats al mil·límetre per tal que la trobada sigui històrica. A més, gràcies a una col·laboració amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que regalarà dues entrades a cada armat perquè puguin visitar el conjunt monumental de Centcelles, «que serà una manera més per donar-nos a conèixer», explica la regidora.  

«Volem que Constantí sigui un aparador i que la XXIII Trobada d'Armats sigui recordada», declara Fortuny. «Volem que Constantí sigui recordat per coses positives, per ser un bon organitzador i hospitalari». El consistori ha demanat als constantinencs i constantinenques que guarneixin els balcons amb la bandera dl poble que, de fet, és d'allò més romana: una corona de llorer.