Imatge d'arxiu de Constantí

Constantí atorga la Medalla de la Vila a Óscar Atance, víctima mortal de l'accident d'IQOXE

El consistori ha revocat el títol de Fill Adoptiu de la Vila de Pere Llagostera en considerar que és «indigne» per causes «afecten greument l'honor»

L'Ajuntament de Constantí ha decidit atorgar, a títol pòstum, la Medalla de la Vila  a Òscar Atance Rovira, constantinenc víctima mortal de l'accident a IQOXE del gener del 2020. El Ple de l'Ajuntament de Constantí ho va decidir en el ple del passat 29 de desembre, durant els quals es van aprovar els Premis i Distincions Honorífiques de l'any 2020. Es tracta d'uns reconeixements que l'Ajuntament ofereix anualment per honorar aquelles persones o entitats en mèrit per la seva tasca realitzada o a la conducta seguida al llarg de la seva trajectòria, o bé que al llarg d'aquest darrer any han contribuït a augmentar el bon nom del municipi. 

La Medalla de la Vila anirà a nom d'Òscar Atance Rovira, el veí que va morir en l'accident químic del 14 de gener del 2020. Òscar Atance va destacar per la seva implicació en diverses entitats de la cultura popular del municipi, com els Grallers de Constantí, a més de formar part dels Armats de Constantí i de la Societat de Caçadors La Constantinenca.

El Premi Centcelles al Mèrit Cultural, per a Joan Reig

D'altra banda, el Premi Centcelles al Mèrit Cultural d'aquest any ha estat per Joan Reig Solé, bateria d'Els Pets i també membre d'altres formacions musicals com Refugi, Mesclat o Tàrraco Surfers. Després de més de tres dècades damunt dels escenaris, el 2018 el músic va treure el seu primer disc en solitari. A banda de la música, és un gran apassionat de la cultura i sempre ha demostrat una gran inquietud per treballar i impulsar projectes i propostes culturals al municipi. El Premi vol destacar, especialment, la seva vinculació i col·laboració activa amb diverses entitats del municipi, com la Societat Cultural i Recreativa el Casino de Constantí, entitat de la qual n'és president, o els Armats de Constantí.

El Premi Centcelles al Mèrit Empresarial d’aquest 2020 ha estat pel a Lluís Domingo Dalmau Español, qui durant 45 anys ha estat l'ànima de l'emblemàtic bar SD Ca Mellado, conegut arreu del Camp de Tarragona per la seva gran varietat d'esmorzars de forquilla i els seus menús a un preu econòmic, sempre amb ingredients de primera qualitat. El passat mes de maig el negoci anunciava que tancava, però finalment ha pogut ser traspassat i el municipi continua gaudint dels seus esmorzars i menús.

Els Premis Tulcis, per a Èlia Canales, Àngel Darío Rodríguez i als voluntaris per la Covid-19

Per la seva banda, enguany s'han concedit dos premis Tulcis al Mèrit Esportiu. El primer és per a l'arquera Èlia Canales Martín, la gran referència del Tir amb arc femení estatal, i que aquest 2020 es proclamava campiona d'Espanya en categoria absoluta individual i per equips. L’altre Premi Tulcis al mèrit esportiu ha estat per Àngel Darío Rodríguez, el jove constantinenc que aquest 2020 s’ha proclamat campió d’Espanya absolut en categoria sènior masculí de Gimnàstica Rítmica, aconseguint una de les places d’ascens a la primera categoria estatal.

Pel que fa al Premi Tulcis al Mèrit Social d’aquest any 2020 s’ha fet extensiu a totes les persones, entitats i associacions que des de l'inici de la pandèmia van estar a primera línia o van col·laborar amb la seva tasca a fer front a la Covid-19, des del voluntariat. Aquest premi vol ser un reconeixement a col·lectius com el Grup de Voluntaris Covid-19, Mujeres Resset, Càritas, Unió de Botiguers, Pagesos del municipi, Cínica Constantí Dental, Penya Barcelonista de Constantí, Assemblea Nacional Catalana de Constantí i el Grup Retalls.

Entre els premis d’aquest 2020, també s’ha decidit atorgar el Diploma 2020 per celebració del centenari a les escoles Mossèn Ramon Bergadà i Centcelles. Finalment, el Ple va aprovar l’entrega del Diploma de Plata per 25 anys d’antiguitat als Voluntaris del Mulla't per l'Esclerosi Múltiple a Constantí.

El ple revoca el Títol de Fill Adoptiu de la Vila atorgat el 2001 a mossèn Pere Llagostera

L'Ajuntament va decidir durant el darrer ple, d'acord amb el Reglament Regulador dels Premis i Distincions Honorífiques de l'Ajuntament de Constantí, revocar el Títol de Fill Adoptiu de la Vila, atorgat el 2001 a mossèn Pere Llagostera Tous, «en considerar que és indigne de seguir posseint dita distinció per causes que afecten greument l'honor». El passat febrer del 2018 aquest mitjà destapava els abusos sexuals que el mossèn havia comès a diversos nens del poble durant els anys 70.