Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Bust de l'emperador Constantí el Gran

Constantí homenatja l'emperador romà que li dona nom amb un gran bust

La instal·lació de l'escultura dona per finalitzades les obres de renovació i millora de l'Avinguda Onze de Setembre i entorn

Bust de l'emperador Constantí el Gran
Constantí homenatja l'emperador romà que li dóna nom amb un gran bust | Ajuntament de Constantí

Aquest dimarts 19 de març, han conclòs les obres  de renovació i millora de l'Avinguda Onze de Setembre de Constantí, amb la instal·lació d'un gran bust que homenatja l'emperador romà que donaria nom a la vila, Constantí el Gran (272-337).

L'obra escultòrica ha estat elaborada per Montserrat Iscla (La Seu d’Urgell, 1956), prestigiosa artista visual dedicada a la pintura i a l’escultura monumental.  Iscla ha participat en diverses exposicions nacionals i internacionals a llocs com Portugal, Bèlgica, Alemanya, Chicago, Madrid o Barcelona, entre d'altres, i les seves escultures formen part de diverses  col·leccions públiques i privades de renom.

La idea de la instal·lació del bust va sorgir durant el Pregó de la Festa Major d’Hivern d’ara fa dos anys, el gener de 2017, quan el sr. Lluís Papiol i Molné, investigador i divulgador de la història local i de Centcelles, va fer una petició al govern municipal demanant la construcció d’un bust en honor a l’emperador Constantí I el Gran, la figura més rellevant lligada a la llegenda dels orígens la vila.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Constantí el Gran

L'emperador romà Constantí I tingué un regnat convuls de guerres, traïcions i estratègies matrimonials i polítiques que entre altres coses, el van portar a matar el seu fill i la seva esposa.

No obstant això, Constantí el Gran passà a la història com un gran  reunificador i enfortidor d'un imperi romà en evident decadència. Fundador de Constantinoble (actual Estambul), fou admirat per la historiografia cristiana com l'emperador que deixà de perseguir el cristianisme, emetent l'Edicte de Milà, que permetia la llibertat de culte a tots els ciutadans de l'imperi.

La seva relació amb el municipi tarragoní de Constantí desperta certa controvèrsia, ja que més enllà de ser homònims, els historiadors no hi han pogut trobar un lligam clar més enllà del tradicional imaginari col·lectiu. Semblaria ser que la zona hauria acollit una vil·la rústica fundada en època de l'emperador i aquest fet hauria empès els poblans medievals a adoptar-ne el nom, en fundar-se el Constantí medieval a mitjans del segle XII.

Ajuntament de Constantí
L'emperador Constantí és present a l'escut del municipi, així com la corona de llorers característica ho és de la bandera local | Google Maps

Et pot interessar: