Imatge de la via ferroviària per on passa el tren que transporta l'òxid de propilè

Alerten que es transporta un producte tòxic perillós a TGN en vies de tren en mal estat

GEPEC-EdC i Cel Net han presentat aquesta setmana una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona

Les entitats ecologistes GEPEC-EdC i Cel Net han presentat una denúncia a la Fiscalia de Tarragona pel perill, que a parer seu, suposa el transport d'òxid de propilè per una via ferroviària en mal estat, que travessa els municipis de la Pobla de Mafumet i el Morell. Concretament és la 234 Reus-carregador, a tocar del polígon petroquímic nord de Tarragona.

Segons els denunciants, a través d'un comunicat, aquesta infraestructura ferroviària és utilitzada regularment per l'empresa Repsol per transportar òxid de propilè, un producte que, afirmen, «és un líquid incolor molt volàtil, inflamable i cancerigen que genera vapors també molt inflamables i greument irritants per als ulls».

Vies deteriorades que estan instal·lades al costat d'un parc infantil sense tanques de protecció

GEPEC-EdC i Cel Net denuncien que les vies estan molt deteriorades, amb travesses trencades, deixalles, esllavissades de terra i pedres, passos sense senyalització o la inexistència de tanques per separar-les del parc infantil situat al costat de les vies.

Les dues entitats han assegurat que han denunciat reiteradament sense èxit la situació davant les administracions i organismes competents, sense obtenir respostes satisfactòries. Per tot això, ha decidit portar el cas davant la Fiscalia de Tarragona.

Denuncien «l'evasió de responsabilitat de la Generalitat, ADIF i AESF»

La denúncia presentada aquesta setmana davant la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona explica la situació de «nul manteniment de la via i les conseqüències que podrien derivar d’un accident», així mateix, el text també assegura que hi ha hagut «evasió de responsabilitats per part del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, d’ADIF i de l’Agència Espanyola de Seguretat Ferroviària (AESF)».

En aquest sentit, GEPEC-EdC i Cel Net demanen que s’investiguin els fets i s’assumeixin responsabilitats pel perill que hi ha hagut tots aquests anys. Així mateix, també demanen «la paralització immediata de la circulació de trens mentre no es condicioni de manera segura la via i el seu entorn», alhora que afegeixen que la millor solució és transportar l'òxid de propilè «a través de canonades enterrades com es fa amb molts altres productes».

Finalment, el comunicat de les entitats ecologistes assegura que «cal que s'assumeixin les responsabilitats pel greu perill que s'ha generat durant tots aquests anys».