Toni Gallego de Ledaunaire pintant un mural a la Llar d'Infants del Morell

La Llar d'Infants del Morell celebra el 20è aniversari amb una festa i canvi de nom

Hi haurà una actuació d’animació infantil amb “Rikus” i berenar per a tothom | Es passarà a dir Llar d’infants Dolça del Morell

La Llar d'Infants del Morell celebrarà el 20è aniversari amb una gran festa per a tota la població. Aquest 2022 fa vint anys que es va posar en marxa aquest equipament que dona servei a la canalla més petita del municipi i a les seves famílies.

La regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament del Morell i el centre, per aquest motiu, han preparat una festa oberta el divendres 3 de juny. Una cita que es farà a partir de les 17.15 hores.

La celebració comptarà amb una part més protocol·lària per commemorar aquest 20è aniversari, però també tindrà la part de diversió. Hi haurà una actuació d'animació infantil amb 'Rikus', berenar per a tothom i algunes sorpreses. També col·laborarà l'Associació Embruix.

Amb motiu d'aquesta celebració, l'artista Toni Gallego de Ledaunaire ha elaborat un simpàtic mural a la rampa d'entrada a la llar. En aquest apareixen els diferents elements festius del municipi caracteritzats com si fossin infants. S'acabarà de pintar el mateix dia de la festa.

Finalment, i amb motiu de la celebració, «hem decidit posar nom al centre, que a partir d’ara es dirà Llar d’infants Dolça del Morell», anuncia la regidora d’Ensenyament, Rosa Sánchez. «Vam pensar que ja era hora de donar-li un nom, i que millor que fer-ho enguany i amb el nom d’una dona important per a la història del nostre poble», afegeix.

Per aquest motiu, també s’ha renovat el logotip, que ja incorpora el nou nom.

La història de la Dolça 

Dolça va ser una dona que va viure al nostre territori a l'edat mitjana, un moment en què ser dona era complicat i el seu paper es limitava a tenir fills i perpetuar l’estirp. Per contextualitzar, ens hem de remuntar a l'any 1173, un temps ple de canvis.

Va ser justament aquest any quan l'arquebisbe de Tarragona, Guillem de Torroja i el Rei Alfons I, Cosenyor del Camp de Tarragona, van dona una part dels terrenys del Codony a Berenguer Desprats i a la seva dona, Dolça. Una parella que es va comprometre a alçar un poblat i un Castell a la part més alta del territori.

D'aquesta manera es va crear el Morell. Així doncs, es tracta d’una família que devia tenir una certa ascendència social i econòmica per poder dur a terme aquesta tasca.

Com moltes en aquella època, Dolça va patir la invisibilitat del seu gènere i se’n desconeix el seu cognom i el seu origen. Malgrat això, o el fet de desconèixer també el seu llinatge, la seva evolució o si va tenir descendents, des del consistori s’ha considerat oportú donar visibilitat a una de les figures amb transcendència per a la fundació del Morell.