Un cop passat l'estiu, i malgrat la incertesa que genera la Covid-19, els monuments del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre segueixen actius, oberts al públic i garantint totes les mesures de seguretat imprescindibles.
En aquest sentit, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, gestora dels monuments, du a terme un important esforç per adaptar les visites i activitats, fins i tot les educatives, a la nova situació generada per la pandèmia.
Els monuments gestionats per l'Agència a les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre són quatre: la Cartoixa d'Escaladei, el Castell Monestir d'Escornalbou, el Reial Monestir de Santes Creus i el Castell de Miravet.
'L'elevat nombre de visites que estem tenint aquesta tardor i des que es va aixecar el confinament evidencia que la ciutadania té ganes de retrobar-se amb els monuments, ja que són el seu patrimoni i una manera excel·lent de fer turisme mentre es coneix la història del país', afirma el director de l'Agència, Josep Manuel Rueda.
Pel que fa al Reial Monestir de Santes Creus, aquesta tardor segueix obert amb un nou horari, de dimarts a diumenge de les 10.00 a les 17.30 hores. A més, el monestir proposa dues activitats diferents destinades a l'educació primària i secundària. D'una banda, es tracta de 'Històries fantàstiques al monestir de Santes Creus', on els nens i nenes podran aprendre sobre l'art i la iconografia medieval donant veu als personatges i els monstres que el configuren. L'altra activitat és 'Emoticolors, la màgia dels colors a Santes Creus', on aprendran a posar emocions als personatges dels capitells del claustre.
La Cartoixa d'Escaladei també obrirà de dimarts a diumenge, de les 10.00 a les 17.30 hores. En aquest cas, també disposa d'activitats destinades a nivells educatius diferents. 'Formes, colors i textures! Descobreix la cartoixa d'Escaladei', és una activitat destinada als alumnes d'educació infantil, amb l'objectiu que descobreixin els colors i les textures de la flora i la fauna que trobem a la serralada de Montsant.
'Conta’m i dibuixa’m. El germà Esgraó i la cartoixa d’Escaladei', és la segona activitat disponible, que permet que els estudiants de primària descobreixen els espais de la cartoixa mitjançant un conte.
‘La recepta del germà Guerau i l’enigma de la cartoixa d’Escaladei’, és la tercera i última activitat de la Cartoixa, on els estudiants d’educació secundària descobriran els diferents espais i la història de la cartoixa a través del geocaching (recerca de tresors amb l’ajut de GPS).
Pel que fa al Castell de Miravet, romandrà obert de dimarts a diumenge de les 10.00 a les 17.30 hores. El Castell de Miravet també disposa d’activitats destinades a alumnes de totes les edats. 'Descobrim el Castell de Miravet amb els sentits' és una activitat destinada als nens i nenes d’educació infantil per a què descobreixin l’edat mitjana a través dels sentits.
‘Explorem el Castell de Miravet’ és la segona activitat del recinte, pensada per a què els alumnes d’educació primària investiguin com va ser construïda aquesta fortalesa de l’actual comarca de la Ribera d’Ebre.
‘Mirades sobre Miravet’ és una altra activitat destinada a educació secundària i batxillerat, i que convida els alumnes a comparar la pròpia mirada dels amb la del pintor impressionista Joaquim Mir.
Finalment, les visites guiades al Castell Monestir d’Escornalbou continuen també aquesta tardor amb un horari renovat. Dissabtes i diumenges, en català a les 10.30, les 13.00 i les 16.00; i en castellà a les 11.45 i 14.30.
Mesures sanitàries i de seguretat
Amb l’objectiu d’oferir espais segurs, els tècnics i tècniques de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural treballen intensament per implantar les mesures i els protocols que permetin garantir la seguretat tant de les persones treballadores i visitants, com del propi patrimoni.
Amb aquesta finalitat, s’han adoptat mesures específiques de protecció, informació i senyalització, alhora que s’han adequat els espais als actuals requeriments normatius. També s’han modificat i adaptat els horaris i protocols tant d’atenció al públic com de neteja per garantir la correcta atenció als visitants.
Pel que fa als requisits que s’exigeix als visitants, cal dur sempre la mascareta posada, seguir les indicacions de les persones responsables dels monuments, respectar la distància física de 2 metres, i es prioritza el pagament amb targeta de crèdit.
Per accedir a més informació sobre el programa 'Viu el patrimoni', visiteu el web — patrimoni.gencat.cat —. En cas de voler més informació o contactar amb els organitzadors, podeu fer arribar un mail o contactar a través del telèfon 661 048 582.