Una vorera i pas de vianants del Morell

El Morell engega una nova edició dels pressupostos participatius

En l'última convocatòria es van arranjar les voreres del municipi

El Morell engegarà aquest pròxim diumenge 1 de maig el tercer procés de pressupostos participatius. Una iniciativa perquè, un cop més, la ciutadania decideixi a què es destinen 70.000 euros del pressupost municipal del 2023.

«Després d’una primera edició d’aprenentatge i una segona de consolidació, aquesta tercera seguirà la mateixa metodologia que l’anterior», exposa l’alcalde i alhora regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell, Eloi Calbet.

Una tercera edició que arriba després d'un any d'impàs. En aquest sentit, es van centrar els esforços de la regidoria en crear un Reglament de Participació Ciutadana que es presentarà públicament ben aviat.

Per tot plegat  i, perquè tothom tingui clar el procediment, el 28 d'abril es farà una xerrada de presentació del procés. Es farà a la sala d'actes de l'Ajuntament a les 20 hores i servirà per exposar tots els detalls i resoldre els dubtes que tinguin els morellencs i morellenques.

'Al Morell, la teva opinió compta!' és el lema que vertebra tot el procediment participatiu. Una iniciativa que busca «involucrar el veïnat morellenc en el funcionament del consistori i donar-los veu i vot per decidir on s’inverteix una part dels comptes de l’Ajuntament», continua Calbet.

D'aquesta manera, tots els veïns del municipi podran presentar un màxim de dues propostes entre l'1 i el 22 de maig. S'hauran de lliurar de forma presencial a les oficines municipals, retallant la butlleta del tríptic que han rebut a les seves cases. També es pot omplir el formulari online a través de la pàgina web.

Totes les propostes presentades han de seguir una sèrie de criteris exposats, com ara correspondre als capítols 4 o 6 del pressupost municipal, no superar la partida econòmica reservada o ser viables legalment i tècnicament.

Un cop finalitzat el termini de recollida de propostes s’iniciarà la fase de validació, en què una comissió tècnica formada per personal municipal les valorarà i determinarà si compleixen amb tots els criteris, alhora que en calcularà el cost aproximat.

En la votació podran participar totes les persones empadronades al Morell i majors de 16 anys. Es preveu que es faci després de l'estiu. Es poden consultar tots els detalls del procés a la pàgina web o al tríptic que s'ha repartit.

L'opció guanyadora de la darrera edició

En els últims pressupostos participatius la proposta guanyadora va ser l'arranjament de voreres. Una intervenció extraordinària que es va sumar a les actuacions ordinàries del consistori en aquesta matèria. En total, va permetre fer 35 baixadors i reparar 220 metres quadrats de voreres.

L’adequació s’ha dut a terme a les zones on era més necessària, en carrers com Jacint Verdaguer, Ramon Llull, la Coma, la plaça de l’Estatut o l’avinguda de Valls.

Una actuació llargament reivindicada «que l’equip de govern vol mantenir any rere any, amb intervencions més constants que fins ara», remarca un dels responsables de l’àrea d’Urbanisme, Pere Domingo, «per tal d’aconseguir millorar totes les voreres del nostre municipi».