La Passió de Crist es representarà, per primera vegada, a Constantí. El pròxim dissabte 20 d'abril, Dissabte Sant, a partir de les set de la tarda, els carrers del municipi es transformaran en set escenes que representen els últims dies de la vida de Jesucrist. L'obra, organitzada per l'Associació d'Amics del Teatre de Constantí i l'Ajuntament, ja arrossega mesos intensos de feina, entre el disseny dels escenaris, els decorats, vestuari i assajos.
La Passió de Crist pels carrers de Constantí estarà formada per vuit escenes en sis escenaris diferents: l'Entrada a Jerusalem, el Sant Sopar, l'Oració a l'Hort de Getsemaní, Jesús davant d'Herodes, Jesús davant de Pilat, el Camí al Calvari, la Crucifixió i la Resurrecció.
El director, Marc Cardó, prefereix no desvelar les ubicacions de la Passió de Constantí, per no trencar l'efecte sorpresa. El que sí que se sap és que l'inici de la representació és davant de l'Ajuntament de Constantí, a les set de la tarda, amb entrada gratuïta i que la resta d'escenaris estan al nucli antic del poble. En ser el primer any, i per una qüestió de logística, es farà una sola representació. Així doncs, el director recorda que només hi haurà una única oportunitat per veure aquesta representació de la Passió de Crist, original a Constantí.
La Passió es farà al carrer, en part, perquè no hi ha cap teatre a Constantí
Marc Cardó, director de la Passió i president de l'Associació d'Amics del Teatre de Constantí, declara que feia temps que volia organitzar aquesta representació al municipi. «Feia temps que anava darrer de la Passió, però com que no tenim teatre, tampoc se m'havia acudit fer-la al carrer». De fet, és una de les reivindicacions de l'Associació d'Amics del Teatre i de bona part dels veïns del poble, que reclamen un espai, sigui un teatre, un auditori o una sala polivalent que pugui acollir diferents actes culturals de manera decent.
Va aquest Nadal, amb el Pessebre Vivent pels Racons de Constantí que «se'm va encendre la bombeta i vaig pensar que si podíem fer un pessebre pel poble, també podíem fer la Passió». Amb el Pessebre Vivent «vam obrir els ulls i vam veure que tenim uns racons molt bonics i que podien ser aptes per representar la Passió», declara el director.
Les tasques per organitzar la Passió van començar just després de fer el Pessebre Vivent, aquest darrer Nadal. A partir d'aleshores, l'associació va posar fil a l'agulla per tal de poder dur a terme, per primera vegada, aquesta obra a Constantí. L'equip tècnic es va reunir i, després de tenir el vistiplau de la Regidoria de Cultura, van començar a organitzar l'obra.
La Pista d'Estiu torna a la vida
Després de l'èxit del Pessebre Vivent en diversos racons del nucli antic del poble, es va optar per seguir el mateix format i representar set escenes de la Passió de Crist en sis espais de Constantí. Un dels espais que es poden revelar és la Pista d'Estiu, propietat de la Societat El Casino de Constantí. Pel Pessebre aquest espai ja es va utilitzar en una de les escenes, però ara, per la Passió, els membres de l'associació han fet una tasca molt important per netejar-la i habilitar-la.
Feia més de dues dècades que la Pista d'Estiu estava tancada, i la vegetació i les esquerdes s'havien apoderat d'ella. En els darrers mesos, els voluntaris, amb rasclets, pales, motoserres i bufadores en mà, s'han encarregat de treure els arbustos i males herbes i de netejar-la, tant la pista, les llotges com l'escenari, perquè pugui tornar a ser un espai cultural, almenys durant un dia. Aquest espai inèdit serà l'escenari de dues de les escenes més emotives, la Crucifixió i Resurrecció de Jesucrist.
Ubicacions, decorats, actors i vestuari nous
Els darrers mesos també s'ha estat treballant en el vestuari i decorats de les escenes. Alguns decorats sí que s'han pogut reaprofitar de les escenes del pessebre, però d'altres s'han fabricat de zero, com ara les tres creus de l'escena de la crucifixió, el palau de Pons Pilat o l'escena del Sant Sopar. Amb el vestuari ha passat el mateix, s'han hagut de fer més vestits.
Però no serveix de res tenir uns bons decorats i un vestuari ideal si l'actuació no és bona. Els assajos també han estat constants i s'han anat intensificant en les darreres setmanes. La representació necessita la participació de moltes persones per totes les escenes. A més, es compta amb la col·laboració dels Armats de la Confraria del Sant Crist de la Puríssima Sang, que encarnaran el paper dels soldats romans. En total, a la Passió de Crist de Constantí hi participen una vuitantena de persones.
Les dificultats venen, sobretot, de la part tècnica i logística que comporta fer una representació al carrer. La il·luminació, la microfonia, el muntatge dels decorats s'ha de fer el mateix dia o el disseny correcte del recorregut són alguns dels hàndicaps amb els quals s'ha trobat el Marc a l'hora de muntar la representació. Admet que també li va costar trobar actors homes, ja que a la Passió la majoria de personatges són masculins: «He hagut d'anar al darrere d'ells però al final els he trobat».
L'Associació d'Amics del Teatre de Constantí, reactivada
El grup de persones que fa la Passió és el que, en els darrers anys, ha anat duent a terme diverses representacions teatrals, amb el Pessebre Vivent al capdavant. Aquest grup de gent, però no estava sota el paraigua de cap associació teatral. Per això, i coincidint amb l'estrena de la Passió, s'ha decidit reactivar l'Associació d'Amics del Teatre de Constantí, una associació cultural que ja va existir fa uns anys i que estava inactiva. Aquesta associació englobarà tots els projectes teatrals que ja s'han anat fent i tots els nous que es facin a partir d'ara.