A poc a poc es va traient l'entrellat de quina és la situació actual dels avis i àvies de la residència Nostrallar dels Pallaresos que va avançar TarragonaDigital aquest dilluns. Més enllà del que semblava una picabaralla difícilment comprensible entre l'Ajuntament dels Pallaresos i la direcció de la residència Nostrallar, propietat de la Fundació Catalana de la Gent Gran, familiars de residents i treballadors del centre comencen a alçar la veu i el que expliquen és esgarrifós.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
El dissabte, 4 d'abril, Isabel Soriano s'acomiadava públicament de la seva mare, usuària de la Nostrallar i víctima del coronavirus. El relat que fa dels fets és el següent: «A finals del mes de març, em van trucar de la residència per dir-me que la meva mare estava infectada de la Covid-19. Segons l'assistenta social es trobava bé, aïllada i ben atesa. A partir d'aquell moment tant jo mateixa, com la meva família, vam trucar, i enviar correus electrònics, al centre i no vam obtenir resposta. A través d'una persona del centre, ens van dir que la meva mare estava sedada i molt malalta».
«Desconeixia la mort de la meva mare»
Soriano continua amb la seva narració d'uns dies d'angoixa i tristor: «Dijous, després de molt insistir, vam obtenir resposta del centre. Ens van dir que la meva mare havia passat la tarda anterior sense febre, ni tos, però que en aquell moment tenia una mica de febre. També era mentida. L'endemà, divendres 3 d'abril, la televisió, l'Ajuntament dels Pallaresos i els Mossos es van presentar a la porta de la residència per demanar informació tant sobre el nombre d'infectats, i morts, com sobre si s'havia demanat ajuda o no a l'UME. Una de les persones presents va informar que la meva mare havia mort aquell mateix matí. Jo, que desconeixia la mort de la meva mare, vaig demanar una prova de vida i no vaig tenir resposta fins a les quatre de la tarda, quan em van informar que havia mort. Vaig plorar de ràbia, impotència i dolor».
Isabel Soriano, en un nou escrit a Facebook, ha fet públic que el director del centre, Moisés Sumoy, li ha trucat per disculpar-se per la situació amb la seva mare. Soriano, en declaracions a TarragonaDigital, assegura que «els treballadors de la residència s'ho mereixen tot. Són treballadors incansables, afectuosos, atents i sensibles amb els avis i àvies que cuiden. No tenen la culpa de la mala gestió que s'ha fet».
Crónica de un mal día 3 de Abril de 2020. Todo empezó hace cinco días. Me llamaron de la residencia Nostra Llar en los...
Publicada por Isabel Soriano en Sábado, 4 de abril de 2020
Isabel Soriano deixa testimoni, amb noms i cognoms, com a familiar d'una usuària del centre. Una plaça al centre costa, segons fonts consultades, pels volts de «2.000 euros mensuals». Els treballadors, l'altra cara de la moneda, tampoc ho estan passant gens bé i, a sobre, tenen «l'amenaça de fer-nos fora si parlem amb la premsa».
«Bosses de brossa com equips de protecció pels treballadors»
A la residència Nostrallar dels Pallaresos hi ha treballadors que s'han infectat del coronavirus. Alguns d'ells s'han vist obligats a fer les seves tasques amb «bosses de la brossa com equips de protecció individual». Alguns d'aquests treballadors, així com els familiars dels residents, s'estan organitzant per «presentar una denúncia conjunta contra la direcció del centre i la fundació». De moment, es comuniquen tant per un grup privat de Facebook, 'Afectados residencia Nostrallar', com per telèfon. Així mateix han impulsat unainiciativa a través de la plataforma change.org perquè es conegui la situació real de la residència.
Com a exemple de la situació dels treballadors, les fonts expliquen que, ara per ara, «les dones de la neteja estan fent les tasques del servei de bugaderia i només hi ha una sola persona per netejar tot el centre».
«No volem l'ajuda de l'exèrcit perquè són espanyols»
Un dels grans interrogants que s'ha de respondre sobre l'actuació de la direcció de la Nostrallar dels Pallaresos és si van renunciar, o no, a l'ajuda de l'exèrcit espanyol per desinfectar la residència. El consistori denuncia públicament que el centre «va retirar la petició d'ajuda». TarragonaDigital ha pogut constatar que alts càrrecs de l'administració espanyola a la província afirmaven, aquest dissabte, 4 d'abril, que la Fundació Catalana de la Gent Gran «ha declinat l'ajuda de l'exèrcit». Només hi ha constància que l'exèrcit, que va actuar a la residència fa 24 hores, desinfectés les zones enjardinades, no les zones on els avis i àvies conviuen.
Fonts consultades apunten que la direcció no hauria permès a l'exèrcit treballar dins del centre perquè «té als avis que han donat positiu confinats a la planta B1. Els té tancats allí, en males condicions, menjant a deshores, sense canviar-los el bolquer i, literalment, merda per terra». Així mateix, sempre segons les mateixes fonts, Sumoy hauria assegurat, en una reunió amb treballadors de la residència a l'inici del brot de coronavirus, que «no volem l'ajuda de l'exèrcit perquè són espanyols».
La resposta de la direcció del centre
Moisés Sumoy ha dit la seva sobre les informacions explicades en aquest article. Sumoy ha assegurat que no té constància de què s'hagi interposat cap mena de denúncia contra la direcció del centre o la Fundació Catalana de la Gent Gran. Sobre l'actuació de l'exèrcit, el responsable del centre ha manifestat que «vam comunicar a l'administració que, donada la situació, nosaltres contractaríem una empresa privada SEDESA SL, per avançar i quan hi hagués disponibilitat se’ns comuniqués per properes actuacions. La necessitat era immediata». Moisés Sumoy sosté que ells van comunicar que contractarien una empresa privada, dissabte, i que els hi corria pressa. L'exèrcit va desinfectar part de la residència dilluns, 48 hores després.
Sobre la situació dels avis i àvies, el director de Nostrallar ha declarat que «els residents estan en les habitacions, i els professionals van entrant a ajudar-los ens les activitats bàsiques de la vida diària. Hi ha residents que estan força bé, i n’hi ha que no tant, pel que fa a la salut». I en referència al cas d'Isabel Soriano, ha lamentat la «descoordinació que es va produir a l’hora de comunicar-li l’estat de salut prèvia a la defunció» i reitera «les meves disculpes per aquesta descoordinació, van ser uns moments molt dolorosos per a tota la famiíia».