Imatge de la residència Nostrallar, als Pallaresos

La residència dels Pallaresos, totalment descontrolada: avis en males condicions i una denúncia en camí

Familiars de treballadors i residents adverteixen de la dramàtica situació que es viu al centre | La direcció hauria renunciat a l'ajuda de l'exèrcit perquè «són espanyols»

A poc a poc es va traient l'entrellat de quina és la  situació actual dels avis i àvies  de la residència Nostrallar dels Pallaresos  que va avançar TarragonaDigital aquest dilluns. Més enllà del que semblava una picabaralla difícilment comprensible entre l'Ajuntament dels Pallaresos  i la direcció de la residència Nostrallar, propietat de la Fundació Catalana de la Gent Gran, familiars de residents i treballadors del centre comencen a alçar la veu i el que expliquen és esgarrifós.

El dissabte, 4 d'abril, Isabel Soriano s'acomiadava públicament de la seva  mare, usuària de la Nostrallar i víctima del coronavirus. El relat que fa dels fets és el següent: «A finals del mes de març, em van  trucar  de la  residència per dir-me que la meva mare estava  infectada  de la  Covid-19. Segons l'assistenta social es trobava bé, aïllada i ben atesa. A partir d'aquell moment tant jo mateixa, com la meva família, vam trucar, i enviar correus electrònics, al centre i no vam obtenir resposta. A través d'una persona del centre, ens van dir que la meva  mare  estava  sedada i molt  malalta».

«Desconeixia la mort de la meva mare»

Soriano continua amb la seva narració d'uns dies d'angoixa i tristor: «Dijous, després de molt insistir, vam obtenir resposta del centre. Ens van dir que la meva mare havia passat la tarda anterior sense febre, ni tos, però que en aquell moment tenia una mica de febre. També era  mentida. L'endemà, divendres 3 d'abril, la televisió, l'Ajuntament dels Pallaresos i els Mossos es van presentar a la porta de la residència per demanar informació tant sobre el nombre d'infectats, i morts, com sobre si s'havia demanat ajuda o no a l'UME. Una de les persones presents va informar que la meva mare havia mort aquell mateix matí. Jo, que desconeixia la mort de la meva mare, vaig demanar una  prova de vida  i no vaig tenir resposta fins a les quatre de la tarda, quan em van informar que havia mort. Vaig plorar de ràbia, impotència i dolor».

Isabel Soriano, en un nou escrit a Facebook, ha fet públic que el director del centre, Moisés Sumoy, li ha  trucat per disculpar-se per la situació amb la seva mare.  Soriano, en declaracions a TarragonaDigital, assegura que «els  treballadors  de la residència s'ho mereixen tot. Són treballadors incansables, afectuosos, atents i sensibles amb els avis i àvies que cuiden. No tenen la  culpa de la mala gestió que s'ha fet». 

Crónica de un mal día 3 de Abril de 2020. Todo empezó hace cinco días. Me llamaron de la residencia Nostra Llar en los...

Publicada por Isabel Soriano en Sábado, 4 de abril de 2020

Isabel Soriano deixa testimoni, amb noms i cognoms, com a familiar d'una usuària del centre. Una plaça al centre costa, segons fonts consultades, pels volts de «2.000 euros mensuals». Els  treballadors, l'altra cara de la moneda, tampoc ho estan passant  gens bé i, a sobre, tenen «l'amenaça de fer-nos fora si parlem amb la premsa».

«Bosses de brossa com equips de protecció pels treballadors»

Imatge de la residència Nostrallar, als Pallaresos
Algunes fonts indiquen que els avis que han donat positiu per coronavirus es troben, en males condicions, confinats a la primera planta del centre. | nostrallar.com

A la residència Nostrallar dels Pallaresos hi ha treballadors que s'han  infectat  del coronavirus. Alguns d'ells s'han vist  obligats  a fer les seves  tasques  amb «bosses de la brossa com equips de  protecció  individual». Alguns d'aquests treballadors, així com els familiars dels residents, s'estan organitzant per «presentar una  denúncia conjunta contra la direcció del centre i la fundació». De moment, es comuniquen tant per un grup privat de Facebook, 'Afectados residencia Nostrallar', com per telèfon. Així mateix han impulsat unainiciativa a través de la plataforma change.org  perquè es conegui la  situació real de la residència.

Com a exemple de la situació dels treballadors, les fonts expliquen que, ara per ara, «les dones de la neteja estan fent les tasques del servei de bugaderia i només hi ha una sola persona  per netejar tot el  centre».

«No volem l'ajuda de l'exèrcit perquè són espanyols»

Un dels grans interrogants que s'ha de respondre sobre l'actuació de la direcció de la Nostrallar dels Pallaresos és si van renunciar, o no, a l'ajuda de l'exèrcit espanyol per desinfectar la residència. El consistori denuncia públicament que el centre «va retirar la petició d'ajuda». TarragonaDigital ha pogut constatar que  alts càrrecs de l'administració espanyola a la província afirmaven, aquest dissabte, 4 d'abril, que la Fundació Catalana de la Gent Gran «ha declinat l'ajuda de l'exèrcit».  Només hi ha constància que l'exèrcit, que va actuar a la residència fa 24 hores, desinfectés  les zones enjardinades, no les zones on els avis i àvies conviuen. 

Fonts consultades apunten que la direcció  no hauria permès a l'exèrcit treballar dins del centre perquè «té als avis que han donat positiu confinats a la planta B1. Els té tancats allí, en males condicions, menjant a deshores, sense canviar-los el bolquer i, literalment,  merda per terra». Així mateix, sempre segons les mateixes fonts, Sumoy hauria assegurat, en una reunió amb treballadors de la residència a l'inici del brot de coronavirus, que «no volem l'ajuda de l'exèrcit perquè són espanyols».

La resposta de la direcció del centre

Moisés Sumoy ha dit la seva sobre les informacions explicades en aquest article. Sumoy ha assegurat que noconstància de què s'hagi interposat cap mena de denúncia  contra la direcció del centre o la Fundació Catalana de la Gent Gran. Sobre l'actuació de l'exèrcit, el responsable del centre ha manifestat que «vam comunicar a l'administració que, donada la situació, nosaltres contractaríem una empresa privada SEDESA SL, per  avançar  i quan hi hagués disponibilitat se’ns comuniqués per properes actuacions. La necessitat era  immediata». Moisés Sumoy sosté que ells van comunicar que contractarien una empresa privada, dissabte, i que els hi corria pressa. L'exèrcit va desinfectar part de la residència dilluns, 48 hores després. 

Sobre la situació dels avis i àvies, el director de Nostrallar ha declarat que «els residents estan en les habitacions, i els professionals van entrant a ajudar-los ens les activitats bàsiques de la vida diària. Hi ha residents que estan força bé, i n’hi ha que no tant, pel que fa a la  salut». I en referència al cas d'Isabel Soriano, ha lamentat la «descoordinació que es va produir a l’hora de comunicar-li l’estat de  salut prèvia a la defunció» i reitera «les meves disculpes per aquesta descoordinació, van ser uns moments molt dolorosos per a tota la famiíia».