Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ins Collblanc.

Els simulacres de confinament, assignatura pendent d'alguns centres educatius pròxims a les químiques

Parlem amb diverses escoles i instituts de la Canonja, Tarragona, El Morell, Valls o Reus per saber si els alumnes coneixen què s’ha de fer en cas d’un accident químic com el d’aquest dimarts

Ins Collblanc.
L'Institut Collblanc de La Canonja si que fa simulacres de confinament durant l'any. | Àngel Ullate
 

L’accident químic que es va produir aquest dimarts al polígon sud de Tarragona ha posat de manifest que la ciutadania no té la informació suficient per saber com actuar després d’un succés com aquest. A més, la possible descoordinació pel que fa a l’activació de les sirenes, ha fet despertar queixes pel caos informatiu posterior que hi va haver durant les primeres hores, ja que el PlaseqCat podria no haver funcionat en les zones pròximes a la indústria química. 

Els centres educatius també formen part d’aquesta àrea d’influència i com a tals, no estan exempts de les conseqüències d’un succés així. Hem parlat amb algunes escoles i instituts de les comarques de Tarragona per conèixer quines són les eines que tenen i la informació de què disposen sobre aquest tema.

Més simulacres d’evacuació que no pas de confinament

Durant l’any, els centres educatius realitzen, mínim, un simulacre. Les directrius vénen establertes per la Generalitat, a través del Departament d’Educació, però cada centre aplica els seus propis protocols en funció de la seva ubicació, necessitats, etc.  Tal com va explicar aquest dimecres el conseller d’Educació, Josep Bargalló, «cada centre és el que desenvolupa un pla d’actuació propi que fixa els espais de confinament».

Tot i això, les escoles i instituts amb qui hem parlat asseguren que la majoria de simulacres que fan  tenen a veure amb l’evacuació, és a dir, simulen un incendi, i no pas amb el confinament, que seria l’actuació a dur a terme en cas d’accident químic.

Comencem per una de les zones més pròximes a la indústria química: el municipi del Morell. El director de l’Institut d’aquesta població, Jaume Ramon, assegura que cada any es fan simulacres d’evacuació, és a dir, es posen en la situació d’un incendi on es fa marxar als alumnes del centre. Però, què passa si hi ha un accident químic? La resposta seria el confinament, una acció que fa temps que no practiquen en aquest centre, «però farem un simulacre durant el segon trimestre d’aquest any, ho tenim clar», assegura.

Aquests simulacres es coordinen des del mateix centre, a través del departament de Riscos Laborals, tot i això, el director assegura que  «des d’Educació ens fan una jornada de formació general o se’ns expliquen els protocols a seguir», una informació que després es trasllada als alumnes per part dels docents de l’institut. No obstant això, anys enrere s’havien fet xerrades als estudiants per part de Protecció Civil, per tal d’explicar-los el funcionament del PlaseqCat, però «fa temps que ja no es fan».

«Els simulacres provoquen angoixa a alguns alumnes»

D'altra banda, conversant amb la directora de l’escola La Vitxeta de Reus, Maria Horra, explica que en el seu centre educatiu «estem obligats a fer un simulacre el primer trimestre de curs i quasi sempre el fem d’evacuació, de fet, fa tres cursos que no fem confinament».

Entre els cursos on hi ha més infants, la directora assegura que els simulacres «provoquen angoixa a alguns alumnes i els expliquem que estem fent una prova, que s’ha de fer així».

«Hauríem d’explicar millor als alumnes què és el PlaseqCat»

A Tarragona, a l’escola Miracle, es fan dos simulacres a l’any. Coincidint amb la resta de centres, la seva directora, Araceli Luque, afirma que, «es fan més actuacions d’evacuació que no pas de confinament»,  diu.

També assegura que amb els alumnes més petits no s’acostuma a explicar què és el PlaseqCat, la qual cosa si es fa amb els més grans, però no sempre. «Ho hauríem d’explicar més», afegeix.

El cas contrari: a l’escola de la Canonja es fan 4 simulacres anuals, dos d’ells de confinament

A la Canonja l’escola del municipi si que realitza dos simulacres de confinament i dos d’evacuació de forma anual. «Els alumnes són molt conscients que tenim les químiques al costat», explica la directora del centre, Elisenda Virgili.

En aquesta escola, els seus estudiants estan acostumats al protocol que es du a terme durant els simulacres des de ben petits. El més grans coneixen l’existència i el funcionament del PlaseqCat i als més menuts «els hi expliquem de manera diferent perquè ho entenguin i perquè no estiguin angoixats».

Josep Bargalló.
El conseller d'Educació, Josep Bargalló, durant la seva visita d'aquest dimecres a Tarragona. | Conselleria d'educació.

En aquesta ocasió, però, l’accident químic ha passat fora de l’horari lectiu i «ha estat interessant veure com cadascú ha explicat com ho ha viscut i han entès per què fem els simulacres», diu la directora. Aquesta escola, a més, està treballant també en un pla d’evacuació per inundació, arran dels darrers aiguats, ja que fins ara no el tenien.

També a la Canonja, l'institut Collblanc, realitza simulacres de confinament i d'evacuació al llarg del curs i es consciencia els alumnes de la proximitat de la indústria química. A més, sovint hi ha cartells informatius sobre el PlaseqCat per les parets del centre. 

El conseller Bargalló feia referència a l'explosió química de Tarragona durant la seva visita d’aquest dimecres a Tarragona afirmant que «aquests accidents greus serveixen per millorar els protocols»  i va posar l’exemple del Complex Educatiu, «on s’han adonat que han de millorar la megafonia de tot el centre, perquè això és una petita ciutat».

Per últim, tot i que Valls no es troba a tocar dels polígons químics de Tarragona, també es fan simulacres d’accident.  A l’Institut Jaume Huguet, per exemple, es fan dos simulacres a l’any i si que es practica el confinament. «Els fem de forma aleatòria, de confinament o d’evacuació», expliquen des del centre.

Els alumnes són informats de per què s’està fent la prova i «ho expliquem a cada aula, seguint les recomanacions del PlaseqCat», conclouen.