Un tractor d'Unió de Pagesos davant el Complex Industrial de Repsol a la Pobla de Mafumet

Tractorada dels pagesos a Repsol per protestar per l'escalada del preu dels carburants

Denuncien que el gasoil ha incrementat el seu preu en un 215% durant el darrer any

Una trentena de tractors i cotxes particulars han fet aquest dilluns una marxa lenta des del Morell fins al Complex Industrial Repsol Química, al Polígon Nord de la Pobla de Mafumet. La protesta, convocada per Unió de Pagesos, vol manifestar el descontentament dels agricultors per l'escalada del preu dels carburants i dels fertilitzants.

En aquest sentit, els pagesos han bloquejat un tram de la carretera que dona accés al complex industrial i s'han plantat davant les oficines de Repsol, protestant per l'increment del preu del gasoil i retraient a la petroliera els 2.499 milions d'euros de benefici l'any 2021. La previsió és que la mobilització s'allargui fins a la tarda.

La protesta d'aquest dimarts s'emmarca en la campanya de mobilitzacions #LaPagesiaDiuProu, que es desenvolupa a tot Catalunya per denunciar «l'empitjorament de les condicions de treball al camp i l'estancament de les polítiques adreçades a la pagesia».

El preu del gasoil s'ha incrementat un 215% el darrer any

El sindicat ha denunciat que el cost del gasoil B, utilitzat pels pagesos, ha augmentat un 215% en el darrer any. Així mateix, també han mostrat el seu descontentament per l'encariment dels fertilitzants nitrogenats, que han incrementat el seu preu un 61%, En aquest sentit, des de l'organització agrària han lamentat Repsol hagi obtingut una xifra rècord de beneficis de 2.499 milions d'euros, gràcies a aquesta escalada.

Unió de Pagesos ha denunciat que «els costos dels carburants creixen en un mercat captiu d’empreses especuladores amb el vistiplau del govern espanyol». Així mateix han justificat protestar davant la refineria de Repsol perquè «és una de les principals empreses que es lucren amb els factors de producció de l’activitat agrària, com són el gasoil i els fertilitzants».

Carta al president Pedro Sánchez

El sindicat ha anunciat aquest dimarts que el passat divendres va enviar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, demanant una fiscalitat més baixa i un IVA reduït per a les activitats agrícoles, ramaderes i forestals, ja que són «un sector estratègic».

Així mateix, Unió de Pagesos també ha demanat al president Sánchez que hi hagi bonificacions fiscals en l’IRPF i en l’impost de societats des del 2021 de les factures de gasoils, plàstics i fertilitzants, així com permís per a la contractació de dues potències elèctriques per al regadiu.