El pròxim dimarts, 18 de juny, l’Aula Magna del Campus Catalunya de Tarragona acollirà la projecció del documental ‘Del dol a l’amor’ en primícia. Es tracta del Treball de Fi de Grau, sobre la mort perinatal i neonatal, que han dut a terme els alumnes de Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili Irene Margalef, Ariadna Martínez i Gabriel Novau.
L’acte s’iniciarà a les 18.00 hores i estarà obert a tothom que ho desitgi. Tanmateix, comptarà amb la ponència de la fotògrafa de dol i impulsora del projecte Stillbirth, Norma Grau, i els fundadors dels Grup d’Ajuda Mútua Dol d’Estels, Anna Fité i Carles Sánchez. Un cop acabada la projecció, els assistents podran gaudir de l’exposició fotogràfica del projecte Stillbirth, acompanyada d’un piscolabis.
«Treballar amb el Grup d’Ajuda Mútua Dol d’Estels ha estat la clau d’aquest documental», explica l’alumna Irene Margalef. A través de quatre testimonis, la peça audiovisual trenca amb el tabú de la mort perinatal i neonatal que, actualment, és una realitat que afecta a moltes famílies.
La Irene afirma que «des d’un bon principi, vam deixar clar a les famílies participants que els protagonistes serien els seus fills i filles, qui donarien veu a tot el documental», i afegeix que «la manera que ho ha tractat cada mare és molt diferent, atès que totes estan en processos diferents del dol i ajuda a veure’n diferents perspectives».
El documental busca donar veu a aquelles mares i pares que han patit una pèrdua d’aquestes característiques, en un món que està regit per uns estigmes socials que poden resultar un obstacle a l’hora d’afrontar el procés de dol.
Així doncs, es pretén apel·lar no només a totes les persones que han patit una situació semblant, sinó també a cadascun dels espectadors que no ho hagin viscut. Tot amb l’objectiu de trencar amb el tabú del dol silenciat, atès que com bé esmenta la Irene Margalef: «Que no se’n parli no vol dir que no passi».