Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de les banderes de la Unió Europea i els països membres al Parlament Europeu

Inversió milionària de la Unió Europea en una planta de residus al Tarragonès

L'ECOPLANTA, ubicada al Morell, serà gestionada per Repsol i Agbar

Excel·lent notícia per al territori gràcies a una gran important inversió econòmica. La Unió Europea (UE) finançarà al Morell (Tarragonès) una planta de tractament de residus sòlids urbans no reciclables per convertir-los en metanol, un combustible químic bàsic fonamental i amb baixes emissions de carboni, segons ha informat la Delegació de Barcelona de la Comissió Europea en un comunicat.

Aquesta inversió forma part d'un paquet de set iniciatives «innovadores» que es faran arreu d'Europa per «descarbonitzar» l'economia. La previsió de la UE és invertir 1.100 milions d'euros a càrrec del Fons d'Innovació en els set projectes, destinats a comercialitzar tecnologies capdavanteres en sectors intensius en energia i els sectors de l'hidrogen, de la captura, ús i emmagatzematge de diòxid de carboni, i de les energies renovables.

Uns 100 milions d'euros d'inversió

En aquest sentit, el projecte morellenc, batejat amb el nom d'ECOPLANTA, rebrà uns 100 milions d'euros. Aquesta planta, la primera d'aquesta tipologia que es construirà a la península Ibèrica, serà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem serà el soci tecnològic clau. La inversió total serà de 400 milions d'euros, segons ha explicat el digital 'Tots 21'.

L'alcalde del Morell, Eloi Calbet, s'ha felicitat per la notícia, assegurant que «suposa una de les majors inversions en nova química al Camp de Tarragona dels darrers anys, marcant un nou camí pel territori». Segons algunes informacions, la nova planta suposarà 700 llocs de treballs directes i indirectes.

Set projectes a gran escala

Els set projectes que ha triat la UE en aquesta primera convocatòria del Fons d'Innovació es duran a terme, a més del Morell, a Bèlgica, Finlàndia, França, Itàlia, Noruega, els Països Baixos i Suècia. En aquest sentit, són projectes a gran escala, és a dir, amb costos de capital total superiors a 7,5 milions d'euros.

Els avaluadors dels projectes —experts independents— van examinar la capacitat de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en comparació amb les tecnologies convencionals i la capacitat d'innovar més enllà de la tecnologia actual.

Així mateix, també es va comprovar que els projectes estiguessin prou avançats per permetre'n la posada en marxa ràpidament. A més, també han tingut en compte com a criteris de selecció el potencial d'escalabilitat i la rendibilitat dels projectes.