Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Vilallonga del Camp posa a disposició dels veïns els pressupostos participatius

L'Ajuntament posa per segon any consecutiu a disposició dels veïns 35.000 euros del pressupost municipal per decidir en què s'inverteixen

Vilallonga del Camp repeteix el procés participatiu per segon any consecutiu.
Vilallonga del Camp repeteix el procés participatiu per segon any consecutiu. | TarragonaDigital.com

 

Després de l'èxit de participació i de propostes dels pressupostos participatius que l'any passat es van engegar a Vilallonga del Camp, l'Ajuntament anuncia que enguany  es repetirà el procés a través del qual es posa a disposició dels veïns una partida de 35.000 euros  del pressupost municipal del 2020, que suposa la meitat del còmput destinat a inversions. Aquesta mesura ofereix l'oportunitat de participar directament en la gestió del poble  i en el destí d'una part dels recursos, obrint així un canal de democràcia participativa.

L'Ajuntament mostra la intenció de millorar la comunicació amb el veïnat

El passat 2018, Vilallonga va ser un dels únics municipis de la regió, juntament amb Valls, l'Arboç o Tarragona, que va implementar aquest mecanisme participatiu, amb una notable campanya de comunicació impulsada mesos abans de les votacions populars. Reunions obertes, presentacions i la divulgació eficaç de la iniciativa van donar els seus fruits, però enguany, l'Ajuntament s'ha compromès a millorar els canals de comunicació i a generar espais de reflexió col·lectiva entorn les mancances i necessitats del poble.

Així,  les propostes, que es van poder elaborar i presentar en paper o a través d'internet durant el mes de juny,  estan sent valorades per una comissió tècnica formada per personal dels diversos departaments de l'estament municipal, que  s'encarregarà de validar les que compleixin amb els criteris per tal que, finalment, siguin escollides per votació popular el mes d'octubre.

La millora del Parc de les Parades va guanyar en les votacions de l'any passat.
La millora del Parc de les Parades va guanyar en les votacions de l'any passat. | Cedida

 

Les propostes s'han d'ajustar obligatòriament a una sèrie de pautes.Entre d'altres, han de complir amb la normativa vigent, no poden superar el pressupost destinat, han de ser viables tècnicament i sosteniblement i no poden promoure accions d'exclusió social. De totes les idees que passin el procés, els veïns majors de setze anys empadronats al municipi n'hauran de votar ni més ni menys que tres, ja que si se'n marquen una, dues o més de tres, es consideraran nu·les.

Vuitanta-dues propostes als pressupostos participatius de 2018

Com no podia ser d'altra manera, el govern municipal va fer una valoració d'allò més positiva  de la primera edició dels pressupostos participatius. I és que el 2018, es van recollir fins a 82 propostes  dels veïns i veïnes del poble, de les quals 34 van poder acabar sent votades. Pel que fa a les votacions, un total de 300 persones van decidir sobre el destí del pressupost, una xifra que suposa el 16 per cent del cens municipal.

L'escrutini final, realitzat el 30 d'octubre públicament, així com es farà aquest any, va donar com a vencedor el projecte de millora del Parc de les Parades, amb 89 vots. Amb 62, la seguia  la millora de les carrosses dels Reis d'Orient, i amb 48 vots, la plantada d'arbres i la construcció d'una zona d'ombra al mateix parc de les Parades. El projecte de millora del Parc incloïa la instal·lació d’una zona de pícnic, bancs, taules, jocs infantils, taules de ping-pong, pavimentació i un sorral.