Els investigadors del Departament de Geografia de la URV durant una visita de treball de camp al delta de l'Ebre

Les activitats predilectes dels visitants del Delta s贸n fer-se fotos i relaxar-se, segons la Neogeografia

Ho constata un estudi de paisatge de la URV fet amb informaci贸 geogr脿fica volunt脿ria

El projecte CHORA, liderat pel Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha constatat que els visitants del parc natural del Delta de l'Ebre opten sobretot per fer-s'hi fotografies i relaxar-se. Les dades s'han recollit amb geoinformació voluntària que prové de xarxes socials, com ara Wikiloc, o de Sistemes d'Informació Geogràfica de Participació Pública (PPGIS) dissenyats per a espais concrets. Les investigacions més avançades sobre el Delta s'han publicat a la revista International Journal of Geo-Information, en un article signat per Amalia Palacio, Yolanda Pérez i David Serrano. El projecte estudia altres paisatges, com la comarca del Priorat o la ciutat de Tarragona.

El projecte fa una bvaloraci贸 dels paisatges ebrencs i tarragonins a trav茅s de macrodades (Big Data) provinents d'informaci贸 geogr脿fica volunt脿ria 鈥擵GI en les seves sigles en angl猫s鈥. Amb les dades de les xarxes socials o els PPGIS es reben les percepcions particulars dels usuaris d'un determinat espai p煤blic. Aquesta disciplina es coneix com a Neogeografia ja que usa les eines inform脿tiques de la societat de la informaci贸, especialment Internet, per a la recerca geogr脿fica.

El projecte CHORA 茅s la continuaci贸 del projecte SPATIUM. CHORA est脿 finan莽at pel Ministeri de Ci猫ncia, Innovaci贸 i Universitat fins als 2020 鈥攑er tres anys鈥 i hi participen 25 investigadors de la Facultat de Turisme i Geografia i de l'Escola T猫cnica Superior d'Arquitectura de la URV. L'objectiu 茅s analitzar el paisatge, el seu significat, caracter铆stiques i la seua percepci贸 social, i el seu valor patrimonial i col路lectiu, des de la vessant social i des de l'ambiental. 

Les dades obtingudes es posaran a disposici贸 dels gestors d'aquests paisatges i permetran adaptar les necessitats i interessos de la societat, com destaca la investigadora Yolanda P茅rez. 

El Delta de l'Ebre

L'estudi m茅s avan莽at 茅s el del delta de l'Ebre. En l'article a la revista International Journal of Geo-Information, basat en la tesi doctoral d'Amalia Palacio, es van recollir dades aportades per 276 participants, durant gaireb茅 un any (agost 2015 - juliol 2016). El 15,1% residien a la zona i la resta eren visitants. Es van processar 4.467 valoracions. 

Imatge d'un grup de flamencs a la Bassa de l'Encanyissada, al Delta de l'Ebre
fer fotografies, relaxar-se i contemplar el paisatge s贸n les m茅s comunes entre els usuaris del parc. | ACN

 

Els investigadors posen en valor que la Neogeografia pot ser 芦煤til i fiable禄 per analitzar el paisatge, i que 芦un espai protegit es pot gestionar a partir de la participaci贸 ciutadana禄. De fet, els t猫cnics del parc natural del Delta han utilitzat els resultats de la investigaci贸 de Palacio per demanar la implicaci贸 dels ajuntaments del Delta en la neteja de les platges. I 茅s que arran del treball de camp del projecte, els usuaris valoren les platges deltaiques amb l'etiqueta de 芦brutes禄, mentre que valoren l'espai com 芦natural, atractiu i tranquil禄

Altres dades constaten la percepci贸 dels usuaris del parc natural respecte l'accessibilitat, les instal路lacions i serveis d'煤s p煤blic, els quals valoren positivament. Per contra, suspenen la senyalitzaci贸 d'alguns espais, sobretot determinats punts, com la sortida o arribada a Amposta des de de Sant Jaume d'Enveja. Pel que fa a les activitats d'oci,  fer fotografies, relaxar-se i contemplar el paisatge s贸n les m茅s comunes entre els usuaris del parc. 

Les rutes i els esports 

Altres investigacions dutes a terme per Joan Jurado, Yolanda P茅rez i David Serrano, s'han publicat en un article al Geografisk Tidsskrift-Danish Journal of Geography, sobre dades compartides pels usuaris durant 10 anys, del 2006 al 2016. 

En aquest cas, s'observen m茅s de 5.000 rutes dins el delta de l'Ebre. Destaquen que el 60% de les rutes m茅s utilitzades s贸n circulars i que un 30% tenen entre 25 i 50 quil貌metres de longitud. El senderisme, c贸rrer i anar amb bicicleta s贸n les activitats principals en aquests recorreguts i que els punts de m脿xima aflu猫ncia de visitants 茅s concentren als punts d鈥檌nici o final de les rutes. 

Una de les dades m茅s significatives que aporta l'estudi 茅s que l'煤s d'espais al delta de l'Ebre es concentra en nom茅s un 1% de la superf铆cie. Els investigadors de la URV apunten que aquesta evid猫ncia pot donar 芦pistes禄 per millorar la gesti贸 dels punts on hi ha m茅s 芦pressi贸禄 i la dispersi贸 pel territori. Tamb茅 la millora de la senyalitzaci贸 en els espais i 脿rees protegides 茅s una altra de les conclusions de l'estudi. El miler de pistes o trams de pista que sumen 2.700 quil貌metres envaeixen els l铆mits de la reserva natural i un 10,22% de les vies creuen 脿rees protegides. Per exemple, a la reserva del Fangar, les pistes passen per camps de dunes i a la Punta de la Banya creuen una tanca i penetren m茅s de 10 quil貌metres dins l'espai protegit.