Vies de tren.

Adif renova els sistemes de gestió del tràfic ferroviari al ramal que connecta l'Aldea i Tortosa

Les obres han suposat millores dels sistemes a les estacions de Tortosa i Campredó amb una inversió de 3,5 MEUR

Adif ha posat en servei els renovats sistemes de gestió de tràfic ferroviari en el ramal d'ample convencional que uneix les estacions de l'Aldea-Amposta i Tortosa. Les actuacions, amb una inversió de 3,5 milions d'euros, permeten dotar la línia, per on circulen els combois de l'R16 de Rodalies i els serveis de mitja distància entre València i Barcelona, de sistemes més moderns per gestionar la circulació, així com sistemes de senyalització i comunicacions més fiables. Sobre el paper, segons Adif, tot plegat ha d'ajudar a incrementar els paràmetres de disponibilitat, funcionalitat i eficiència de l'explotació. Les obres han suposat la renovació integral dels sistemes de les estacions de Tortosa i Campredó per d'altres més moderns.

Els enclavaments electrònics, que han estat objecte de la renovació, permeten recular els moviments de trens, la seguretat, les comunicacions i la senyalització. En aquest sentit, s'han instal·lat nous sistemes videogràfics per al comandament local dels enclavaments i s'adequarà el de l'estació de l'Aldea. També s'han instal·lat nous elements de camp a les estacions de Tortosa i Campredó, com ara senyals lluminoses laterals alfanumèriques indicadores de direcció, caixes de terminals, comptadors d'eixos o accionaments. També s'ha actualitzat el sistema existent, Bloqueig Automàtic en Via Única amb control de tràfic centralitzat entre les estacions de Tortosa i l'Aldea, fet que permet una «major flexibilitat» en l'explotació.

Paral·lelament, s'han col·locat cartells i pantalles fixes d'informació, desmuntat les instal·lacions que quedaven fora d'ús, estès cable de fibra òptica per al sistema de comunicacions, s'ha subministrat equipament de telefonia per a l'explotació i s'han fet operacions per integrar els nous dispositius de telecomandament des del Control de Tràfic Centralitzat a València.

D'altra banda, un cop efectuats aquests treballs, Adif preveu iniciar la millora de la infraestructura del mateix tram Tortosa-L'Aldea amb una inversió d'1,3 milions d'euros. Està previst renovar la via amb la instal·lació d'un nou carril al llarg dels més de 13 quilòmetres del ramal i substituir més de 3.000 travesseres. A més, l'ens projecta instal·lar carril de 54 kg/m a les cinc vies, tant d'encreuament com apartadors, a l'estació de Tortosa, així com col·locar travesseres polivalents, renovar totalment la capa de balast, adequar els desviaments o canvis d'agulla i instal·lar quatre aparells de dilatació.